Varice - tratament minim invaziv

©

Autor:

Varice - tratament minim invaziv

Tratamentul minim invaziv al varicelor este tot mai popular, pentru ca este mult mai putin dureros si ofera o recuperare mult mai rapida decat tratamentul chirurgical de indepartare a acestora. Va prezentam principalele optiuni in acest sens.

Scleroterapia

Scleroterapia este cel mai obisnuit tratament practicat atat pentru varice, cat si pentru leziunile vasculare.

Tratamentul prin scleroterapie presupune injectarea unei solutii sclerozante (o iritatie chimic indusa) in vena varicoasa, ce determina umflarea peretilor venosi si apoi obliterarea venei (inchiderea acesteia). Astfel, se opreste fluxul sangvin in aceasta vena, iar aceasta se va cicatriza si se va estompa in cateva saptamani.
In timp, venele vor fi reabsorbite de catre organism si vor disparea.

Exista insa posibilitatea de a fi necesara repetitia acestui tratament pentru aceeasi vena, daca rezultatele nu sunt satisfacatoare.

Microscleroterapia foloseste o solutie speciala si anumite tehnici de administrare a injectiei care creste rata de succes in tratarea leziunilor vasculare.

Dupa efectuarea injectiilor, pacientul trebuie sa poarte bandaje de compresie pentru a preveni revenirea fluxului sangvin in vena tratata si a-i asigura timp sa se vindece. Aceste bandaje de compresie cresc eficienta interventiei.

Principalele riscuri sunt:

  • posibilitatea formarii unui cheag de sange in venele superficiale
  • o reactie alergica dupa procedura
  • dezvoltarea unor noi dilatatii capilare

Aceste proceduri nu necesita anestezie si pot fi efectuate in cabinetul medicului specialist. Tratamentul este eficient numai in cazul venelor mici si leziunilor vasculare. Pentru varicele mai mari se recomanda apelul la un alt tratament.

Scleroterapia cu spuma

O imbunatatire importanta in ceea ce priveste scleroterapia reprezinta inlocuirea substantei sclerozante lichide cu una sub forma de spuma, care este mult mai eficienta

Scleroterapia cu spuma poate fi aplicata pentru toate tipurile de varice, inclusiv cele recidivate. Amestecul chimic de aer si spuma este injectat in vena, impingand sangele de pe traiectul acesteia, producand un spasm al venei.

O alta varianta de scleroterapie este cea ghidata ecografic sau ultrasonografic. Ultrasunetele sunt folosite pentru a ghida administrarea injectiei. Se recomanda repetarea tratamentului, iar post-operatoriu sunt necesari ciorapi de compresie pentru membrul afectat.

Tratamentul cu laser al varicelor

Operatia cu laser implica furnizarea de fascicule luminoase pulsate intens (IPL- Intense Pulsed Light) in vena varicoasa.

Terapia endovasculara cu laser foloseste o tehnica moderna de ghidare a laserului cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Laserul este introdus in vena varicoasa, ghidat de aparatul cu ultrasunete, iar energia degajata de lumina intens pulsata a laserului distruge selectiv venele anormale. Tinta undelor laser este hemoglobina si apa din sange.
Laserul vascular provoaca cresterea temperaturii sangelui din vas, apoi se produce inchiderea venelor.
Astfel, varicele se estompeaza si dispare. Laserul este direct si extrem de eficient ca si metoda de tratament pentru varice, si nu vatameaza decat o mica portiune din zona supusa actiunii laser. Nu are indicatii speciale privind tipurile de piele, iar tratamentul presupune efectuarea a 3-5 sedinte de aproximativ 15- 20 minute (sau 30 -45 minute), si poate fi aplicat si in tratarea leziunilor vasculare de pe picioare sau fata.

In cazul leziunilor vasculare (telangiectazii), tratamentul cu laser poate determina o usoara schimbare in nuanta sau textura pielii, invinetire si o senzatie de amortire (in urma anesteziei locale efectuate).

Avantajul tehnicii cu laser este efectuarea in ambulatoriu, sub efectul unei anestezii locale.
Incovenientul major este tratarea doar a venei principale, nu si a celor adiacente care depind de aceasta. Pacientul se poate intoarce la activitatile obsinuite imediat dupa tratament, ca si in cazul scleroterapiei. Pentru dilatatii capilare mai mari de 3 mm, operatia cu laser nu este foarte practica.

Tehnologia avansata permite utilizarea unui aparat optic pentru a vizualiza vena si zona de interventie in imagini 3D. O mai mare acuratete si eficienta asigurate pentru operatia cu laser a varicelor.

Tehnici endovenoase si endoluminale (radiofrecventa si laser)

Tehnicile endovenoase si endoluminale sunt utilizate pentru tratarea unor vene varicoase adanci la nivelul membrelor inferioare. Acestea au inlocuit in mare masura chirurgia ca metoda de tratament pentru varice.

Tehnicile sunt minim invazive si implica introducerea unui cateter (tub de diametru foarte mic) in vena, iar apoi directionarea prin acesta a energiei emanate prin radiofrecventa sau laser. Energia actioneaza asupra varicelor, micsoreaza vena si apoi o obstructioneaza. Venele sanatoase din jurul venei varicoase vor restaura cursul normal al fluxului sangvin.

Efecte secundare: invinetire usoara a zonei tratate.

Tehnica cu laser endovenos

Laserul endovenos este cel mai nou procedeu de tratare a varicelor. Printr-o punctie, se introduce o fibra optica conectata la un laser cu dioda, care va distruge axul venos varicos prin topirea la supraincalzire (70 - 80 °C) a peretelui venos. Prin livrarea radiara a luminii, temperatura sangelui creste, obliterand vena, ce sufera un proces de fibrozare.

Interventia se efectueaza sub efectul unei anestezii locale sau generale, nu lasa cicatrici, iar durerile postoperatorii sunt minime, durata recuperatorie – cateva ore.

Avantajele tratamentului endovenos:

  • postoperatoriu raman cateva incizii milimetrice (confundabila cu o injectie cutanabila)
  • absenta cicatricilor
  • recuperare rapida (in ziua urmatoare pacientul poate relua activitatile obisnuite)
  • interventia se realizeaza sub anestezie locala
  • absenta durerilor postoperatorii
  • disconfort minim
  • efect curativ inalt

Ablatia varicelor prin radiofrecventa

Ablatia venoasa mai este cunoscuta si sub numele de ablatia venelor safene (safenectomia) radiofrecventa pentru a inchide venele afectate.

Radiofrecventa furnizeaza o energie termica controlata, care creste temperatura la nivelul peretelui vascular.
Este o tehnica asemanatoare cu operatia laser, insa aceasta utilizeaza caldura ca metoda de ditrugere a venei varicoase. Cateterul este plasat pe vena varicoasa, sub dispozitivul de ultrasunete si odata pozitionat, varicele va fi incalzit pe intreaga sa lungime si vena inchisa. Procedura se realizeaza sub efectul unei anestezii locale si dureaza aproximativ 30 minute.

Tehnica de obturatie prin radiofrecventa este cea mai avansata dintre procedurile de tratament a varicelor.

Principalele avantaje ale acestei proceduri sunt: eficienta metodei, rezultatele estetice deosebite, gradul minim al disconfortului pentru pacient si perioada extrem de rapida de recuperare.

Electrodisecare

Electrodisecarea implica inchiderea venei varicoase cu ajutorul aplicarilor intermitente a unei surse de curent. Dezavantajul principal este acela ca acest tratament poate determina aparitia trombozei si poate lasa cicatrici.

Excizii prin avulsie cu cirlige

Excizia prin avulsie se aplica in cazul unor varicozitati necorelate cu venele principale (safena interna si externa), cu un diametru crescut, pentru care scleroterapia nu este un tratament recomandat.  Se realizeaza incizii de cativa mm, estetice, prin care se exteriorizeaza varicele, iar suturile sunt realizare cu un sngur fir, pastrand caracterul estetic si minim invaziv al operatiei.

Principalele riscuri ale tratamentelor minim invazive pentru varice

Riscurile aferente oricarui tratament pentru varice:

  • aparitia unor vanatai sau cicatrici
  • vatamarea unor nervi
  • recidiva varicelor in timp

Riscurile scleroterapiei:

  • iritarea excesiva a venelor
  • blocarea circulatiei sangvine in vena tratata.
  • scurgerea solutiei sclerozante catre alte tesuturi (vatameaza tesutul si poate dermina formarea unui ulcer)

Riscurile ablatiei endovenoase cu laser:

  • formarea de cheaguri de sange (anuntati imediat personalul medical daca picioarele se umfla excesiv sau simtiti fierbinteala)
  • embolism pulmonar (patrunderea unui cheag de sange in plamani - obturararea unei artere pulmonare)
  • tromboflebita (inflamatia unei vene datorita atasarii unui cheag de sange de aceasta)
  • deschiderea venei tratate
  • arsuri provocate de cateterul supraincalzit

Data actualizare: 08-02-2020 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 34157
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Varicele
  • Cum te protejezi de varice?
  • Varicele la tineri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum