Variabilitatea tensiunii arteriale ca predictor pentru riscul de Alzheimer

©

Autor:

Variabilitatea tensiunii arteriale ca predictor pentru riscul de Alzheimer
Un studiu publicat în Scientific Reports a evaluat dacă măsurile clinice ale variabilității ritmului cardiac (VRC) și ale variabilității tensiunii arteriale (VTA) sunt asociate cu manifestarea bolii Alzheimer și a demențelor asociate (BADA). Studiul a abordat legătura stabilită anterior între măsurile cardiovasculare ale disfuncției autonome și manifestarea BADA, propunând o metodă de detectare a persoanelor cu risc mai mare de disfuncție cognitivă.
Pentru a obține date despre VTA, sunt necesare măsurători frecvente ale tensiunii arteriale pe parcursul mai multor ani. Una dintre provocări este că majoritatea practicilor clinice nu urmează protocoalele de înaltă fidelitate necesare pentru măsurarea tensiunii arteriale. Prin urmare, studiul a evaluat dacă VTA generat folosind date din practica clinică oferă informații valoroase similare privind predicția riscului de BADA.

Pe lângă VTA, VRC a fost de asemenea considerat pentru determinarea disfuncției cognitive. Spre deosebire de VTA, VRC poate fi generat folosind o perioadă mult mai scurtă de date. Studiul Multi-Ethnic de Ateroscleroză (MESA) a indicat o asociere între VRC mai mare și performanță cognitivă mai bună. Comparativ cu evaluarea tensiunii arteriale, electrocardiograma (EKG) este mai puțin predispusă la erori de măsurare, dar este efectuată mult mai rar.

Studiul a evaluat potențialul VTA și VRC în predicția riscului de BADA, folosind date din registrul electronic de sănătate al unui mare centru medical academic din California de Sud, pentru perioada de evaluare clinică 2013-2016. Au fost colectate date despre vârsta, sexul, statutul de fumător și etnia participanților, precum și informații despre comorbiditățile acestora.

Un total de 48.204 pacienți au îndeplinit toate criteriile de eligibilitate și au fost considerați în acest studiu. Deși măsurătorile tensiunii arteriale au fost obținute pentru toți pacienții, EKG a fost notat doar pentru 7270 de pacienți. Studiul a observat că, în comparație cu VRC, VTA derivat din date clinice reale a fost puternic asociat cu incidența BADA în diferite strate de sex și vârstă. Această descoperire implică faptul că VTA poate fi folosit eficient pentru a identifica pacienții cu risc mai mare de a dezvolta BADA.

Concluzia studiului este că variabilitatea tensiunii arteriale derivat clinic este un marker mai puternic al riscului de Alzheimer și demențe asociate în comparație cu variabilitatea ritmului cardiac. Prin urmare, VTA poate fi utilizat pentru screeningul riscului de BADA. Cu toate acestea, este necesară o mai bună înțelegere a combinațiilor dinamice ale diferitelor trăsături de risc asociate cu BADA pe parcursul vieții. Aceste informații ar putea ajuta la dezvoltarea unei strategii mai bune pentru managementul BADA.

sursa: News Medical
foto: Andrii Vodolazhskyi / Shutterstock

Data actualizare: 26-01-2024 | creare: 26-01-2024 | Vizite: 466
Bibliografie
Blood pressure variability: A stronger marker for Alzheimer's risk than heart rate variability, link: https://www.news-medical.net/news/20240123/Blood-pressure-variability-A-stronger-marker-for-Alzheimers-risk-than-heart-rate-variability.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum