Vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech antrenează sistemul imun împotriva variantelor virale SARS-CoV-2
Modificarea continuă a tulpinilor virale SARS-CoV-2 a pus sub semnul întrebării eficiența vaccinurilor realizate până acum, impunând necesitatea unor noi cercetări. Astfel, pentru a verifica dacă persoanele vaccinate sau infectate anterior prezintă un răspuns imun eficient și în fața noilor variante virale, o echipă de la La Jolla Institute for Immunology (LJI) a analizat activitatea celulelor T CD4 + „helper” și T CD8 + „killer” antrenate anterior împotriva tulpinii ancestrale, de această dată fiind expuse la patru tulpini mutante: Alpha, Beta, Gamma și Epsilon.
Pentru noul studiu, oamenii de știință au utilizat celule T obținute de la trei grupuri diferite de participanți: persoane care și-au revenit din boala COVID-19, persoane care au primit vaccinurile Moderna sau Pfizer-BioNTech și persoane care nu au fost niciodată expuse la SARS-CoV-2 (informație obținută din probe de sânge).
Lucrarea, publicată în jurnalul Cell Reports Medicine, a prezentat rezultate promițătoare: celulele T antrenate împotriva tulpinii existente la începutul pandemiei au fost capabile să recunoască și variantele mutante ale virusului SARS-CoV-2 care circulă acum în întreaga lume. Datorită acestei reactivități optime, sistemul imun poate în continuare să interfereze cu replicarea virală și să limiteze infectarea, reducând simptomatologia. Profesorul Alessandro Sette de la LJI a adăugat: „acest studiu sugerează că impactul mutațiilor identificate în variantele virale circulante nu este îngrijorător. Putem presupune că celulele T ar fi în continuare disponibile drept linie de apărare împotriva infecției virale. ”
Cu toate acestea, studiul de față include informații doar despre cele patru tulpini virale mutante, însă acestea nu sunt singurele circulante. De aceea, studiile aflate în desfășurare au fost extinse, utilizând un grup mai mare de variante, inclusiv varianta Delta, care a devenit predominantă recent. „Aceste variante reprezintă în continuare un motiv de îngrijorare, dar studiul nostru arată că, deși există o scădere a anticorpilor în urma infecției cu o tulpină mutantă, așa cum au demonstrat alte studii, celulele T rămân în mare parte neafectate”, a adăugat Alba Grifoni, membru LJI.
Aceasta este o veste bună pentru oricine a primit unul dintre cele două vaccinuri ARNm și pentru oricine și-a revenit din infectarea cu virusul SARS-CoV-2. „Cel puțin, în ceea ce privește răspunsul celulelor T, sistemul imunitar este încă în măsură să recunoască aceste noi variante si să răspundă. ” În plus, acesta nu este singurul studiu care a dovedit reactivitatea celulelor T în fața noilor variante mutante, alte studii publicate în jurnalul Nature and Science Immunology sugerând rezultate similare.
„Vaccinurile COVID-19 fac o treabă fantastică în a produce anticorpi care opresc infecțiile cu SARS-CoV-2, dar unele dintre vaccinuri se descurcă mai puțin la oprirea infecțiilor din variante”, a afirmat Shane Crotty, profesor LJI și co-autor al studiului. Drept studii complementare, cercetătorii analizează acum modalități de a profita de flexibilitatea răspunsului celulelor T, punând accent pe importanța dozelor de rapel pentru îmbunătățirea imunității pe termen lung. „Epitopii celulelor T (proteinele prin care celulele imune identifică virusul) sunt bine conservați printre variantele SARS-CoV-2, astfel încât încorporarea țintelor celulelor T în viitoarele vaccinuri COVID-19 ar putea fi o modalitate inteligentă de a asigura protecție optimă”, adaugă Shane Crotty.
Odată cu aceste studii, cercetătorii au căpătat speranța ca într-o zi să dezvolte un vaccin universal, numit „pan-coronavirus”, care ar antrena corpul să recunoască detalii structurale ale virusului, comune pentru toate coronavirusurile. „Această cercetare arată că un vaccin pan-coronavirus este fezabil”, a afirmat Alba Grifoni.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un anticoagulant folosit uzual ar putea influența durata infecției active cu virusul SARS-CoV-2
- Vaccinarea împotriva COVID-19 are un efect protector împotriva capacității aerobe scăzute, arată un studiu
- Mai poate reprezenta COVID-19 un pericol pentru sănătatea publică?
- Studiu: Afectarea multi-organ determinată de noul coronavirus
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni