Vaccinarea împotriva COVID-19 are un efect protector împotriva capacității aerobe scăzute, arată un studiu

©

Autor:

Vaccinarea împotriva COVID-19 are un efect protector împotriva capacității aerobe scăzute, arată un studiu
Performanța la exerciții fizice diferă semnificativ între persoanele infectate și vaccinate împotriva COVID-19, comparativ cu cele infectate și nevaccinate, conform concluziilor unui studiu transversal realizat de cercetătorii din Israel. Studiul arată că persoanele nevaccinate pot dezvolta limitări importante ale capacității de exercițiu fizic în perioada imediat următoare după episodul acut de COVID-19.
În urma infecției cu SARS-CoV-2, unii indivizi pot prezenta o multitudine de rezultate adverse post-acute de sănătate, un fenomen cunoscut sub numele de COVID-19 de lungă durată. Deși la unii oameni simptomele pe termen lung sunt destul de ușoare și lipsite de evenimente, pentru alții pot fi debilitante și le pot schimba viața. Studiile de până acum arată că vaccinarea ar putea reduce posibilitatea unir scenarii negative, deși dovezile nu sunt încă solide.

În studiul actual, cercetătorii israelieni și-au propus să determine dacă vaccinarea a fost legată de capacitatea de exercițiu îmbunătățită în rândul persoanelor infectate anterior cu SARS. -CoV-2. Un total de 43 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani cu COVID-19 ușor sau moderat documentat au fost eligibile pentru a participa la studiu. Fiecare participant a fost supus unui test de spirometrie, urmat de un test de efort cardio-pulmonar pe o bicicletă.

Subiecților li s-a cerut să mențină o frecvență continuă de pedalare de aproximativ șaizeci de rotații pe minut, în timp ce activitatea lor electrică cardiacă a fost monitorizată cu ajutorul electrocardiografiei. Mai mult, tensiunea arterială și efortul perceput au fost măsurate la fiecare două minute. Au fost de asemenea evaluate consumul maxim de oxigen și ventilația minute/producția de dioxid de carbon.

Cercetătorii au descoperit diferențe semnificative în ceea ce privește capacitatea aerobă atunci când au comparat subiecții vaccinați cu cei nevaccinați infectați anterior cu SARS-CoV-2. Mai precis, o proporție mare de indivizi nevaccinați au avut rezultate slabe la indicatori precum consumul maxim de oxigen și ritmul cardiac.

Lucrarea actuală arată faptul că pacienții nevaccinați care suferă de COVID-19 pot dezvolta limitări obiective și semnificative ale capacității de exercițiu în lunile care urmează episodului lor acut de boală. Posibilele mecanisme de deteriorare includ patologia mediată imun în sistemul nervos autonom și un posibil defect de difuzie a oxigenului.

sursa: News Medical
foto: etonastenka/Shutterstock

Data actualizare: 07-01-2022 | creare: 07-01-2022 | Vizite: 393
Bibliografie
Exercise performance in vaccinated and unvaccinated individuals previously infected with SARS-CoV-2, link: https://www.news-medical.net/news/20220104/Exercise-performance-in-vaccinated-and-unvaccinated-individuals-previously-infected-with-SARS-CoV-2.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mai puțin de 1,5% dintre decesele cauzate de COVID-19 sunt raportate la persoanele complet vaccinate
  • O nouă strategie de vaccinare COVID-19: poate promova răspunsul imunitar în nas, gură și sânge
  • Vaccinarea în doză dublă împotriva virusului SARS-CoV-2 previne simptomele pe termen lung ale unei eventuale infectări
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum