Inflamația slăbește mirosul și poate fi responsabilă pentru anosmia produsă de COVID-19

©

Autor:

Inflamația slăbește mirosul și poate fi responsabilă pentru anosmia produsă de COVID-19
Anosmia, tradusă clinic prin pierderea mirosului, este un simptom frecvent asociat cu COVID-19, care poate scădea marcat calitatea vieții unei persoane, făcând dificilă gustarea alimentelor și detectarea pericolelor din mediul înconjurător. În timp ce efectele anosmiei cauzate de SARS-CoV-2 sunt bine cunoscute, mecanismele biologice care stau la baza afecțiunii rămân incomplet cunoscute de oamenii de știință. Într-un studiu publicat în JAMA Neurology de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine, aceștia afirmă că pierderea mirosului este mai degrabă o consecință a inflamației care apare atunci când sistemul imunitar al organismului răspunde la infecția cu SARS-CoV-2, decât o acțiune directă a virusului.
Cheng-Ying Ho, autor principal al studiului și profesor de patologie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins afirmă că motivul pentru care pierderea mirosului este un simptom foarte frecvent în cadrul COVID-19, dar nu și în cazul altor boli respiratorii, este un mister pentru cercetători. Pentru a realiza studiul, Ho și colegii săi au colectat fragmente din bulbul olfactiv a 23 de persoane care au decedat din cauza îmbolnăvirii cu boala COVID-19 și a unui grup de control de 14 persoane care au decedat din alte cauze decât virusul SARS-CoV-2.

Au fost evaluate structura și caracteristicile celulelor, vaselor de sânge, neuronilor și numărul de axoni prezenți la nivelul acestui etaj cerebral, prin intermediul microscopiei clasice și electronice. Informațiile despre miros și gust au fost obținute în urma analizei fișelor clinice pe care pacienții le-au completat la momentul internării. S-a stabilit că trei dintre cei 23 de pacienți bolnavi de COVID-19 și-au pierdut simțul mirosului, patru au avut mirosul diminuat și doi au suferit atât de anosmie, cât și de ageuzie.

Când cercetătorii au comparat țesuturile de la pacienți fără COVID-19 cu cele de la persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2, aceștia au constatat că grupul pozitiv a prezentat leziuni vasculare mai severe și un număr mai mic de axoni în bulbul olfactiv, conform doctorului Ho. Aceste rezultate nu s-au modificat atunci când echipa a ajustat în funcție de impactul vârstei, sugerând aceste efecte nu sunt legate de vârstă și, prin urmare, sunt legate de infecția cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, Ho spune că cercetătorii au fost surprinși de cealaltă descoperire majoră a studiului, anume că, în ciuda leziunilor nervoase și vasculare, particulele virale nu au fost detectate în bulbul olfactiv la majoritatea pacienților cu COVID-19.

sursa: News Medical
foto: Modul în care infecția cu SARS-CoV-2 în căile nazale duce la inflamație, care, la rândul său, dăunează celulelor nervoase și reduce numărul de axoni (transmițători de impulsuri) disponibili pentru a trimite semnale de miros către bulbul olfactiv (care ajută creierul să le proceseze). Acest lucru duce adesea la slăbirea sau pierderea completă a mirosului la pacienții cu COVID-19. Credit: Cheng-Ying Ho, Johns Hopkins Medicine

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 514
Bibliografie
Inflammation weakens odor signals and may be responsible for COVID19 loss of smell, link: https://www.news-medical.net/news/20220411/Inflammation-weakens-odor-signals-and-may-be-responsible-for-COVID19-loss-of-smell.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum