Vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea fi necesară pentru copii cu vârsta între 12 și 17 ani, pentru a preveni formele severe ale bolii

©

Autor:

Vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea fi necesară pentru copii cu vârsta între 12 și 17 ani, pentru a preveni formele severe ale bolii
Un raport recent al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA arată că vaccinurile impotriva COVID-19 sunt sigure pentru copii și că efectele secundare grave sunt rare. De asemenea, raportul arată că afecțiunile medicale subiacente și obezitatea constituie factori de risc pentru COVID-19 la copiii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani și că riscurile de a dezvolta forme severe ale bolii sunt semnificativ mai mari la adolescenții nevaccinați.
În studiul de față, cercetătorii au revizuit fișele medicale ale copiilor și adolescenților internați cu COVID-19 în șase spitale de copii din Statele Unite în perioada iulie-august 2021. Au fost identificați un total de 915 pacienți pediatrici, dintre care 713 (77,9%) au avut COVID-19 acut, 177 (19,3%) au avut COVID-19 asimptomatic sau ușor, iar 25 (2,7%) au avut sindrom inflamator multisistem la copii (MIS-C).

Aproximativ 83% dintre pacienții cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani și 88% dintre pacienții cu vârsta între 12 și 17 ani au avut una sau mai multe afecțiuni medicale de bază. Numărul de pacienți internați în secția de terapie intensivă cu orice afecțiuni medicale subiacente a fost mai mare (34,7%) în comparație cu cei fără nicio afecțiune de bază (18,5%).

Aproximativ 32,4% au avut obezitate și au necesitat o durată mai lungă de îngrijire în comparație cu cei fără obezitate. În plus, se estimează că 33, 9% dintre pacienții cu vârsta de cinci ani sau mai tineri au avut co-infecție virală. Dintre toți pacienți spitalizați cu COVID-19, 385 (54%) au avut nevoie de oxigen, 8 opt (1,1%) au primit oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO) și 11 (1,5%) au murit.

În comparație cu alte grupe de vârstă, adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au avut mai multe șanse de a necesita internare la terapie intensivă sau suport cu oxigen și au avut o durată medie mai prelungită a simptomelor. În toate grupele de vârstă, durata medie a spitalizării și durata mediană a ventilației mecanice invazive au fost de trei și, respectiv, șapte zile. Doar 12 (4,4%) pacienți dintre cei cu vârsta între 12 și 17 ani au fost parțial vaccinați cu un vaccin cu acid ribonucleic mesager (ARNm) COVID-19 și doar unul (0,4%) a fost vaccinat complet în perioada de spitalizare, indicând astfel o rată scăzută de vaccinare în rândul acestora.

Mulți pacienți spitalizați cu COVID-19 au avut boli severe și co-infecții virale. Aproximativ 32,4% dintre pacienții cu vârsta sub un an și 36, 1% dintre pacienții cu vârsta cuprinsă între unu și patru ani au avut co-infecție virală.

În general, constatările studiului indică faptul că afecțiunile medicale de bază și obezitatea sunt factori de risc pentru COVID-19 la copiii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani. Numărul persoanelor vaccinate a fost, de asemenea, mai mic, ceea ce indică necesitatea vaccinării și a altor strategii de prevenire pentru a-i proteja pe copii de formele severe de COVID-19, în special pe cei cu afecțiuni medicale subiacente.

sursa: News Medical
foto: FarmVeld / Shutterstock.com

Data actualizare: 04-01-2022 | creare: 04-01-2022 | Vizite: 231
Bibliografie
CDC report shows COVID vaccines safe for children, serious side effects rare, link: https://www.news-medical.net/news/20220103/CDC-report-shows-COVID-vaccines-safe-for-children-serious-side-effects-rare.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!