Vaccin împotriva cancerului, eficient în studiile pe animale

©

Autor:

Vaccin împotriva cancerului, eficient în studiile pe animale
Un studiu condus de cercetătorii de la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, împreună cu omologi de la Spitalul Oncologic Arthur G. James și Institutul de Cercetare Richard J. Solove, a dus la apariția unui potențial vaccin terapeutic anticancer. Studiul arată că peptida numită PD1-Vaxx, un vaccin inhibitor al punctului de control imun, a fost sigur și eficient în tratarea cancerului de colon într-un model de șoarece simgenic (n. r. implică implantarea țesutului tumoral provenit de la șoareci cu cancer de colon, la alți șoareci, cu același fundal genetic).

Publicate în revista Oncoimmunology, descoperirile arată că vaccinul a produs anticorpi policlonali (anticorpi secretați de diferite linii de limfocite, care reacționează împotriva unui antigen specific) care inhibă receptorul programat al morții celulare, PD-1, pe celulele canceroase. Vaccinul imită acțiunea inhibitorului PD-1 nivolumab (medicament utilizat pentru tratarea mai multor tipuri de cancer), dar evită declanșarea rezistenței înnăscute și dobândite asociate cu acelea și cu agenții înrudiți.

Studiul a constatat că PD1-Vaxx a fost eficient în inhibarea creșterii tumorii. A fost și mai eficient utilizat în combinație cu un al doilea vaccin terapeutic peptidic, unul care vizează două situri de pe receptorul HER-2 de pe celulele canceroase de colon. Tratamentul combinat a produs răspunsuri complete la nouă din 10 animale.

Primul autor al studiului, Pravin Kaumaya, profesor de medicină la Colegiul de Medicină din Ohio, a declarat: „Studiul nostru este important din două motive-cheie. În primul rând, PD1-Vaxx activează atât funcțiile celulelor B, cât și cele ale celulelor T pentru a promova eliminarea tumorii. În al doilea rând, tratamentul vizează blocarea căilor de semnalizare care sunt cruciale pentru creșterea și întreținerea tumorii. În esență, supraîncărcăm și direcționăm în mod specific sistemul imunitar către țintă și distrugerea celulelor canceroase.”

În noiembrie 2020, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat aprobarea investigațională pentru medicamente noi (IND) către Institutul de Cercetare Imugene, pentru testarea clinică a vaccinului de investigație, cunoscut sub numele de PD1-Vaxx. Conform estimărilor, este de așteptat ca la începutul anului viitor să se deschidă la OSUCCC (Arthur G. James Cancer Hospital and Richard J. Solove Research Institute) un prim studiu clinic de primă fază pentru testarea vaccinului la anumiți pacienți cu cancer pulmonar cu celule mici.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-11-2020 | creare: 27-11-2020 | Vizite: 564
Bibliografie
Therapeutic PD-1 cancer vaccine shown to be safe and effective in animal study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201123120728.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii lucrează la un vaccin anticancer ce previne și tratează în același timp cancerul cerebral
  • Imunitatea dobândită în urma vaccinărilor de rutină ar putea fi utilă în lupta împotriva cancerului
  • Un grup de molecule mici din tumorile hepatice ar putea fi cheia dezvoltării vaccinurilor împotriva cancerului
  •