Un program celular activ doar în timpul dezvoltării fetale previne leucemia

Un program celular activ doar în timpul dezvoltării fetale previne leucemia

©

Autor:

Un program celular activ doar în timpul dezvoltării fetale previne leucemia
În perioada de dezvoltare fetală (n.r. perioada de creÈ™tere È™i dezvoltare a unui embrion uman într-un făt) se activează o serie de programe celulare, esenÈ›iale pentru dezvoltarea fătului, inactive în mod normal. Potrivit unor cercetări recente, unul dintre aceste programe pare să ofere protecÈ›ie împotriva leucemiei mieloide acute, un tip de cancer al sângelui È™i măduvei osoase, în care celulele mieloide imature se dezvoltă în mod anormal È™i se înmulÈ›esc într-un ritm necontrolat.
Studiul actual, realizat de o echipă de cercetători condusă de dr. David Bryder, profesor de hematologie experimentală la Universitatea Lund, È™i-a propus să identifice dacă adăugarea unui program specific de celule moleculare care rulează în mod normal doar în timpul dezvoltării fetale la È™oareci cu risc ridicat de leucemie mieloidă acută reduce riscul acestora de a dezvolta boala. Pentru studiu, cercetătorii au utilizat un model experimental de È™oarece care dezvoltă întotdeauna leucemie mieloidă acută.

Programul fetal a constat în proteina de legare a ARN-ului LIN28, implicată în reglarea expresiei genelor È™i în procesele de dezvoltare È™i diferenÈ›iere celulară. LIN28 este de obicei exprimat numai în timpul dezvoltării fetale, urmând ca ulterior, după naÈ™tere, să fie inactivat.

Din observaÈ›iile cercetătorilor, programul de celule fetale moleculare oferă o protecÈ›ie împotriva bolilor prin interferarea cu mecanismul care conduce la leucemia mieloidă acută, ceea ce ar putea explica de ce leucemia este rară la nou-născuÈ›i. Descoperirile ar putea avea implicaÈ›ii semnificative în prevenirea È™i tratamentul leucemiei la copii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-02-2023 | creare: 24-02-2023 | Vizite: 332
Bibliografie
New insights into fetal development may protect against leukaemia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230221113055.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum