Vaccin antigripal pe bază de nanoparticule, eficient în studiile preclinice

©

Autor:

Vaccin antigripal pe bază de nanoparticule, eficient în studiile preclinice
Un vaccin experimental împotriva gripei, format din miliarde de nanoparticule, s-a dovedit eficient în studiile preclinice. Vaccinul, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, are potențialul de a îmbunătăți eficacitatea vaccinurilor antigripale sezoniere, de a accelera termenele de producție a vaccinului și de a crește aprovizionarea cu vaccinuri.
„De obicei, vaccinurile antigripale conțin fie microbi dezactivați care cauzează gripa, fie se bazează pe forme slăbite ale bolii. Vaccinul pe care îl dezvoltăm este un vaccin recombinant cu nanoparticule proteice care stimulează un răspuns imun puternic", spune autorul lucrării, Jonathan Lovell, profesor asociat de inginerie biomedicală la Universitatea din Buffalo.

Cheia succesului vaccinului este un lipozom pe care cercetătorii l-au creat, numit cobalt-porfirină-fosfolipidă sau CoPoP. De forma unui sac sferic, lizozomul are o dimensiune suficient de mică pentru a putea fi considerat nanoparticulă. Singuri, lizozomii nu luptă împotriva bolilor, însă pot converti spontan proteinele virale care determină răspunsuri imune într-un format mai puternic de nanoparticule. „Această conversie este avantajoasă, deoarece proteinele dizolvate se atașează la suprafața lipozomilor, unde proteinele sporesc răspunsul sistemului imunitar la boli”, spune autorul senior Matthew Miller, profesor asociat de biochimie și științe biomedicale la Universitatea McMaster.

În studiu, cercetătorii au introdus un grup de proteine ​​cunoscute sub numele de hemagglutinină în lipozomii CoPop. O anumită hemaglutinină, cunoscută sub numele de H3 trimeric, a declanșat un răspuns imun puternic la șoareci. „Nanoparticulele transportă H3 trimeric către celulele imune ale organismului și provoacă aceste celule imune să răspundă mai energic la gripă”, spune autorul principal Zachary Sia, doctorand în laboratorul profesorului Lovell. În experimentele care implică tulpina virusului gripal H3N2, serul de sânge de la șoareci vaccinați a fost injectat la șoareci nevaccinați. Injecția a asigurat protecție împotriva virusului H3N2. În experimentele cu dihorii care implică o tulpină H3N2 mai modernă, vaccinul a redus cantitatea de virus din sistemul respirator superior al animalelor. Chiar și cu doze de până la 2 nanograme, vaccinul a oferit un nivel similar de protecție față de vaccinurile cu doze măsurate de obicei în micrograme, sau de aproximativ 1. 000 de ori mai mult.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-06-2021 | creare: 02-06-2021 | Vizite: 483
Bibliografie
Flu fighter: Nanoparticle-based vaccine effective in preclinical trials, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210524161816.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele cu micro-ace ar putea înlocui vaccinarea antigripală obișnuită
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • Bebelușii cu un frate sau o soră mai mare au un risc crescut de gripă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum