Utilizatorii de țigări electronice cu istoric limitat de fumat prezintă riscuri de cancer similare cu cele ale fumătorilor

Utilizatorii de țigări electronice cu istoric limitat de fumat prezintă riscuri de cancer similare cu cele ale fumătorilor

©

Autor:

Utilizatorii de țigări electronice cu istoric limitat de fumat prezintă riscuri de cancer similare cu cele ale fumătorilor
Cercetătorii au evaluat impactul fumatului de tutun È™i utilizarea È›igaretelor electronice asupra modificărilor metilării ADN-ului asociate cu carcinogeneza. În timp ce fumatul de tutun este bine cunoscut pentru efectele sale dăunătoare asupra sănătății, utilizarea È›igaretelor electronice, adesea considerată mai puÈ›in nocivă, a fost legată de efecte adverse potenÈ›iale, inclusiv deteriorarea ADN-ului È™i disfuncÈ›ia endotelială. Prin urmare, este crucial să înÈ›elegem schimbările moleculare È™i efectele lor pe termen lung asupra sănătății.
Studiul recent publicat în Cancer Research a folosit peste 3.500 de probe de cervix, bucal/salivă sau sânge de la celule imune È™i epiteliale expuse direct È™i indirect la fumat, tutun fără fum (de exemplu, snuff) sau È›igări electronice, pentru a evalua impactul specific pe È›esut È™i celule al utilizării tutunului sau È›igaretelor electronice asupra metilării ADN-ului. Această cercetare face parte din studiul FORECEE, care a inclus participanÈ›i din cinci țări europene, cu vârste între 18 È™i 86 de ani.

Rezultatele studiului au dezvăluit modificări specifice celulelor urmare a utilizării È›igaretelor È™i È›igaretelor electronice asociate cu carcinogeneza. Fumatul a provocat schimbări în celulele stem protejate È™i în celulele glandelor submucoase, afectând metilarea hipometilată epitelială (hypoM) atât în expunerea proximală, cât È™i în cea distală. De asemenea, au fost identificate alterări ale metilării ADN-ului legate de hipermetilarea epitelială specifică proximală È™i distală.

Fumatul a avut un impact mai mare asupra liniei mieloide decât asupra celei limfoide. Locii de metilare a ADN-ului legaÈ›i de fumat (CpGs) identificaÈ›i în studiu au fost grupaÈ›i în patru categorii funcÈ›ionale, bazate pe locaÈ›ia anatomică È™i tipul de celulă. Interesant, CpGs hipermetilat în celulele obrazului fumătorilor, asociate cu semnalizarea NOTCH1/RUNX3/receptorul factorului de creÈ™tere, au arătat un nivel mai ridicat de metilare în leziunile de carcinom pulmonar în situ în progresie È™i în È›esutul canceros. În mod alarmant, aceÈ™ti CpGs au fost de asemenea hipermetilaÈ›i la utilizatorii de È›igări electronice cu un istoric limitat de fumat.

Studiul a evidenÈ›iat, de asemenea, o reversibilitate parÈ›ială a alterărilor epigenetice induse de fumat la foÈ™tii fumători de tutun, sugerând că celulele hipermetilate ar putea dispărea din cauza morÈ›ii celulare sau a deplasării grupului metil în celula vie. Tutunul fără fum a indus schimbări similare în metilarea ADN-ului în seturile hypoM epiteliale È™i hiperM epiteliale proximale, la fel ca fumatul de È›igări. Doar fumătorii de È›igări au prezentat schimbări în metilarea ADN-ului la locurile hypoM imune. Hipermetilarea epitelială proximală a fost asociată în mod robust cu progresia cancerului pulmonar È™i cancerul cervical.

În concluzie, rezultatele studiului aruncă lumină asupra schimbărilor epigenetice specifice tipului de celulă urmare a fumatului de È›igări, unele dintre aceste schimbări putând de asemenea să prezică cancerul pulmonar, fiind similare cu cele observate la utilizatorii de È›igări electronice. Limita majoră a studiului a fost utilizarea analizei de cale bazată pe numele genelor, ceea ce a limitat investigaÈ›ia la genele cis. În viitor, este necesară efectuarea unui profil multi-omic pentru a investiga mai cuprinzător asocierea dintre schimbările de metilare È™i funcÈ›ia de transcripÈ›ie a genelor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-03-2024 | creare: 26-03-2024 | Vizite: 286
Bibliografie
Study reveals e-cigarette users with limited smoking history show similar DNA alterations as smokers, link: https://www.news-medical.net/news/20240325/Study-reveals-e-cigarette-users-with-limited-smoking-history-show-similar-DNA-alterations-as-smokers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaporii degajaÈ›i de È›igaretele electronice se evaporă în câteva secunde
  • Vaporii È›igării electronice, toxici pentru cavitatea orală
  • Èšigaretele electronice la fel de nocive pentru gingii ca cele clasice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum