Impactul consumului de canabis în adolescență: chiar și un consum redus poate duce la halucinații sau delir

©

Autor:

Impactul consumului de canabis în adolescență: chiar și un consum redus poate duce la halucinații sau delir
Consumul de cannabis a atins, în ultimul an, cele mai ridicate valori din istorie în rândul adulților tineri. Deoarece cercetări anterioare au sugerat potențiale efecte negative ale consumului de cannabis asupra dezvoltării neurologice, o nouă recenzie, publicată în Journal of Pediatrics, a urmărit să obțină informații despre impactul negativ al utilizării canabisului asupra sănătății adolescenților și despre potențialele intervenții menite să oprească sau să reducă utilizarea sa.
La nivel global, aproximativ 14 milioane de adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani, au consumat cel puțin o dată cannabis în ultimul an, cel mai ridicat consum fiind raportat în rândul tinerilor din SUA. Potrivit rapoartelor oficiale ale instituțiilor de profil medical din SUA, utilizarea frecventă și în cantități mari a canabisului în timpul adolescenței crește riscul de tulburare de consum de canabis și provoacă mai multe complicații asociate.

Dacă în urmă cu 5-10 ani principala formă prin care era consumat canabisul erau țigările convenționale, în prezent ratele fumatului au scăzut, în condițiile creșterii ratelor vaping-ului cu ulei de cannabis. Comparativ cu țigările convenționale, țigările electronice care folosesc uleiurile de canabis conțin adesea concentrate de canabis cu un conținut de tetrahidrocanabinoizi (THC) semnificativ mai mare, care poate fi de până la 95%. Deoarece THC contribuie mai ales la efectele psihoactive ale canabisului, o concentrație mai mare este asociată cu efecte mai profunde.

Descoperirile din studiul actual indică faptul că un consum mai mare de produse de canabis cu o potență mai mare este cel mai probabil să aibă un impact negativ asupra dezvoltării adolescenților. Studiul sugerează că utilizarea cronică a canabisului poate provoca anxietate, depresie și simptome psihotice, în timp ce un consum pe termen scurt este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta probleme de somn, paranoia acută, deliruri și halucinații. De asemenea, au fost evidențiate efecte dăunătoare ale canabisului asupra dezvoltării creierului, precum și a fertilității adolescenților.

Cercetătorii recomandă clinicienilor, în cazul identificării consumului de canabis la adolescenți, să obțină informații de la aceștia în special cu privire la tipul de canabis folosit, frecvența de consum, potența, motivele și intensitatea utilizării. În plus, simptomele unor tulburări asociate cu consumul de substanțe trebuie evaluate simultan. Ulterior, în condițiile identificării unui consum de înaltă potență, clinicienii trebuie să folosească intervenții cu obiectiv principal abstinența totală. Atunci când abstinența provoacă stigma, obiectivul tratamentului devine reducerea daunelor provocate de canabis.

sursa: News Medical
foto: Yarygin/Shutterstock

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 580
Bibliografie
What is the impact of cannabis use in adolescence? link: https://www.news-medical.net/news/20220822/What-is-the-impact-of-cannabis-use-in-adolescence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce cunoaștem cu adevarat despre efectele consumului de marijuana asupra sănătății
  • Cum să reduci riscurile asociate consumului de cannabis - recomandări științifice
  • Consumul de marijuana la adolescenți și vulnerabilitatea la psihoză
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum