Utilizarea paracetamolului în sarcină a fost asociată cu apariția ADHD

©

Autor:

Utilizarea paracetamolului în sarcină a fost asociată cu apariția ADHD
Utilizarea de acetaminofen (paracetamol) în timpul sarcinii poate fi asociată cu un risc crescut al copilului de a dezvolta o tulburare cu deficit de atenție (ADHD).

Cercetătorii au analizat într-un studiu prospectiv utilizarea paracetamolului de către femeile însărcinate și au ajuns la următoarele concluzii: dacă este administrat pe termen lung, acetaminofenul dublează riscul de apariție a ADHD, pe când, dacă este administrat mai puțin de 8 zile, efectul său antipiretic are efecte benefice asupra dezvoltării fătului și scade astfel riscul de apariție a ADHD.

Se estimează că aproximativ 70% dintre femeile gravide din Statele Unite și aproximativ 60% dintre femeile gravide din Europa utilizează paracetamol, motiv pentru care trebuie luată în considerare utilizarea mai atentă a acestui medicament.

Pentru acest studiu, Dr. Ystrom de la Institutul Norvegian de Sănătate publică din Oslo a analizat informații despre copiii născuți între 1999 și 2009 în Norvegia și despre părinții acestora. Părinții au completat câte un chestionar în săpămâna 18 de sarcină, apoi când copilul a implinit 6 luni, 1 an și jumătate și 3 ani.

Dintre cei aproximativ 100.000 de copii urmăriți pe durata studiului, s-a observat că 2% au fost diagnosticați cu ADHD, deși 46% dintre mame au utilizat paracetamol în timpul sarcinii. De aici înțelegem că durata de expunere la acetaminofen este cea care influențează apariția tulburărilor cu deficit de atenție.

Cercetătorii au declarat că, deși nu se poate spune în acest moment că există o relație directă de cauzalitate între acetaminofen și ADHD, se poate acorda mai multă atenție la durata de utilizare a acestui medicament în timpul sarcinii.

Sursa: Medscape

Data actualizare: 18-01-2020 | creare: 07-11-2017 | Vizite: 1773
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum