Cercetătorii au identificat mecanismele neuronale care controlează poftele din sarcină

„Sunt multe mituri şi credinţe populare cu privire la poftele alimentare, iar mecanismele neuronale care stau la baza lor nu se cunosc deplin.” afirmă dr. March Claret, lector al Facultăţii de Medicină din Barcelona. Articolul său publicat în revista Nature Metabolism prezintă noi dovezi ale activităţii neuronale care declanşează poftele în modele animale.
S-a observat că în creierul femelelor de şoarece gestante apar schimbări ale circuitelor neuronale implicate în recompensă, dar şi în centri ai gustului şi senzitivo-motorii. Ca şi în cazul gravidelor, apar sensibilitatea la alimentele dulci şi tendinţa de a mânca excesiv alimente cu multe calorii. „Am explorat sistemul mezolimbic şi căile de semnalizare a neuronilor dopaminergici de aici. Dopamina e neurotransmiţătorul cheie în comportamentele motivaţionale.” adaugă dr. Claret. Nivelul de dopamină şi activitatea receptorului său, D2R cresc în nucleul accumbens, regiune implicată în mecanismul recompensei. „Sarcina produce o reorganizare totală a circuitelor mezolimbice prin neuronii cu receptori D2R. Anxietatea asociată cu alimentaţia a dispărut prin blocarea lor în modelele animale.” afirmă dr. Hadad-Tovolii, coautor.
Echipa celor doi cercetătoare a demonstrat că poftele persistente au consecinţe asupra nou-născuţilor. Sunt afectate metabolismul şi dezvoltarea circuitelor neuronale care reglează aportul de mâncare. Se poate ajunge la creştere ponderală, anxietate şi tulburări de alimentaţie. „Rezultatele sunt uimitoare, cu atât mai mult cu cât majoritatea studiilor au investigat influenţa obiceiurilor permanente ale mamelor asupra dezvoltării copiilor. Însă acest studiu arată că deprinderi de scurtă durată, dar recurente sunt suficiente pentru a creşte vulnerabilitatea copiilor.” concluzionează dr. Claret. Pe baza observaţiilor făcute se pot aduce îmbunătăţiri în ghidurile pentru gravide pentru o nutriţie prenatală corectă şi prevenţia unor boli.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-04-2022 | creare: 12-04-2022 | Vizite: 402
Bibliografie
Researchers identify neuronal mechanisms that control food cravings during pregnancy, sursa: ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220404130626.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Exercițiul fizic matern în timpul sarcinii este asociat cu un risc redus de astm la copil
- Temperatura crescută de afară ar putea fi asociată cu riscul de diabet gestațional
- Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
- Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum