Exercițiul fizic în cursul sarcinii – benefic pentru mamă și bebeluș
În viziunea tradițională, o femeie însărcinată ar trebui să evite realizarea exercițiilor fizice din pricina riscului declanșării premature a nașterii. Acest aspect s-a modificat în decursul timpului, în condițiile în care tot mai multe studii au sugerat beneficiile pentru sănătate ale acestor exerciții, desfășurate în siguranță, atât pentru mamă dar și pentru nou-născut.
Una dintre cele mai recente analize a fost publicată în American Journal of Obstetrics & Gynecology și a cuprins 9 studii randomizate controlate. În total, meta-analiza a inclus 2,059 de femei, împărțite ulterior în două grupuri: unul în care gravidele au realizat cu regularitate exerciții de tip aerobic și grupul de control.
Femeile care au desfășurat activități aerobice pe parcursul sarcinii au realizat între 35 și 90 de minute de exerciții, de 3 – 4 ori pe săptămână, timp de minimum 10 săptămâni, respectiv până în proximitatea momentului nașterii. Grupul de control nu s-a antrenat în acest interval.
Potrivit rezultatelor, realizarea cu regularitate a exercițiilor aerobice nu a prezentat riscuri pentru prematuritate, definită drept declanșarea nașterii înainte de 37 de săptămâni de gestație.
În schimb, au fost remarcate o creștere a incidenței nașterilor naturale (73.6%, comparativ cu 67.5%) și o reducere a intervențiilor de tip cezariană (17.9%, comparativ cu 22%), în cazul femeilor active din punct de vedere fizic în decursul perioadei gestaționale.
Printre beneficiile activității fizice în rândul femeilor însărcinate se regăsesc și reducerea incidenței diabetului gestațional și a hipertensiunii, comparativ cu grupul de control.
În ceea ce privește bebelușii, aceștia s-au născut cu o greutate normală pentru vârsta gestațională și nu s-au perceput consecințe negative ale exercițiului fizic în perioada prenatală.
Concluziile acestui studiu sugerează nevoia creșterii gradului de conștientizare în rândul femeilor însărcinate cu privire la importanța și siguranța desfășurării exercițiilor fizice aerobice de intensitate moderată cel puțin 150 de minute săptămânal, conform recomandărilor curente în sarcină, formulate de către American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).
Exemple de activități aerobice moderate care pot fi realizate în siguranță pe durata sarcinii sunt reprezentate de: înot, mers alert, plimbat, activități de grădinărit etc.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nivelul scăzut de vitamina D în sarcină a fost asociat cu obezitatea la băieți
- Femeile care au suferit o intervenție bariatrică sunt sfătuite să aștepte cel puțin 24 de luni până să rămână însărcinate
- Paracetamolul administrat în timpul sarcinii ar putea dăuna dezvoltării copilului
- Temperatura crescută de afară ar putea fi asociată cu riscul de diabet gestațional
- Transplantul renal si nasterea unui copil dupa intreventie
- Placenta posterioara inserata jos in sarcina poate cauza secretii roz ?
- Se poate intampla ceva nedorit? sarcina?
- Cand a aparut sarcina?
- Dureri abdominale si de mijloc in timpul sarcinii
- Medicamente in sarcina.. ii fac rau la fat?
- Sarcina cu risc
- Sarcina si Scabia
- Sarcina si suspecta de glaucom