Un studiu recent ajută la înțelegerea circuitelor cerebrale implicate în tulburările alimentare

©

Autor:

Un studiu recent ajută la înțelegerea circuitelor cerebrale implicate în tulburările alimentare
Analiza neuronilor și a hormonilor asociați cu un consum exagerat de alimente ar putea ajuta la înțelegerea circuitelor cerebrale implicate în tulburările alimentare. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington își propune să examineze structurile implicate în excesul alimentar.
Consumul de alimente în exces reprezintă o problemă majoră, care s-a amplificat în ultimii ani. În încercarea de a afla motivele care stau la baza consumului exagerat de alimente, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Washington au demarat studii de laborator pe șoareci, în urma cărora au descoperit că neuronii glutamatergici, situați într-o regiune a creierului care reglează comportamentele motivate, inclusiv hrănirea, se activează la șoareci obezi și previn semnale care indică sațietatea.

Cercetătorii au descoperit că neuronii glutamatergici comunică cu două regiuni diferite ale creierului: habenula laterală, o regiune cheie a creierului în fiziopatologia depresiei și zona tegmentală ventrală, cunoscută mai ales pentru rolul major pe care îl joacă în motivație, recompensă și dependență. În încercarea de a găsi tratamente pentru tulburările alimentare, oamenii de știință au studiat funcția principalelor grupuri de celule din circuitul de recompensare al creierului și rolul lor în dependență și în bolile mentale.

Studiul a analizat sistematic neuronii glutamat hipotalamic lateral. Cercetătorii au descoperit că, atunci când șoarecii sunt hrăniți, neuronii din habenula laterală sunt mai receptivi decât cei din zona tegmentală ventrală, sugerând că acești neuroni pot juca un rol mai mare în ghidarea hrănirii.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, influența hormonilor leptină și grelină asupra modului de alimentare. Se crede că atât leptina, cât și grelina reglează comportamentul prin influența lor asupra sistemului dopaminei mezolimbice, o componentă cheie a căii de recompensă din creier. Puține lucruri au fost însă cunoscute cu privire la modul în care acești leptina și grelina influențează neuronii din zona hipotalamică laterală a creierului.

Anchetatorii au descoperit că leptina estompează activitatea neuronilor care se proiectează către habenula laterală și crește activitatea neuronilor care se proiectează către zona tegmentală ventrală, în timp ce grelina face contrariul.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-10-2021 | creare: 15-10-2021 | Vizite: 386
Bibliografie
Unraveling the mystery of why we overeat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211012102654.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum