Adulții care fac voluntariat sunt mai fericiți și mai sănătoși
Autor: Redacția ROmedic
Persoanele de vârsta a doua care se implică în acțiuni de voluntariat beneficiază nu numai de satisfacție sufletească, ci și de o mai bună stare de sănătate.
Aceasta este concluzia unei analize publicat la finalul lui august 2014 în Psychological Bulletin, care a evaluat o serie de date privind impactul voluntariatului asupra sănătății mentale.
Au fost examinate 73 de studii publicate în ultimii 45 de ani, care vizau persoane de peste 50 de ani ce se implicau în astfel de acțiuni.
Cercetările măsurau rezultatele psihosociale, fizice și cognitive asociate cu voluntariatul: fericirea, sănătatea fizică, nivelul de depresie, activitatea cognitivă, sentimentul de integrare socială și satisfacția față de viață.
Astfel, s-a descoperit că voluntariatul este o componentă importantă a unui stil de viață sănătos și armonios în cea de-a doua perioadă a vieții.
Printre cele mai importante concluzii:
- voluntariatul este asociat cu reducerea simptomelor depresiei, o stare generală de sănătate mai bună, mai puține limitări de ordin funcțional (infirmități, dificultăți motorii) și o speranță mai mare de viață
- cele mai bune rezultate pentru sănătate se obțin la un nivel moderat de voluntariat (2-3 ore pe săptămână)
- sentimentul de a fi de folos și cel de a fi apreciat ca voluntar amplifică beneficiile psihologice ale voluntariatului.
În plus, voluntariatul a fost asociat cu un nivel ridicat al activității fizice, cazuri mai reduse de hipertensiune, o mai bună sănătate osoasă.
Din păcate, studiile analizate nu au investigat și relația dintre voluntariat și riscul de demență, diabet și accident vascular cerebral.
Sursa: Psychological Bulletin, citat de Medical Xpress
https://medicalxpress.com/news/2014-08-evidence-mounting-older-adults-volunteer.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Principalele provocări raportate de copii în formarea legăturilor în clasă (sondaj)
- Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
- Selfie-urile postate pe Facebook, indiciu al unor trăsături antisociale
- Noi predictori ai infidelității și divorțului au fost identificați
intră pe forum