Primele informații extensive ale manifestărilor COVID-19 în afara plămânului
Dr. Aakriti Gupta lucrează în secția de terapie intensivă COVID de la începutul epidemiei în New York și a realizat că boala este mai mult decât o infecție respiratorie.
Dr. Gupta a observat că pacienții au un status procoagulant și leziuni la nivelul inimii, creierului și rinichilor. A format o echipă împreună cu medici de la Universitățile Columbia, Harvard, Yale și alte instituții, care a elaborat primul ghid clinic asupra manifestărilor COVID-19 în afara plămânului, publicat recent în celebrul jurnal Nature Medicine.
Cheaguri, Inflamație și Suprastimularea Sistemului Imun
Virusul atacă vasele de sânge determinând inflamație cu formarea de cheaguri ce pot ajunge oriunde în organism cu efecte grave asupra organelor. Complicațiile trombotice cauzate de COVID-19 sunt mai numeroase decât cele produse de alte viroze, astfel că Universitatea Columbia efectuează un studiu pentru a evalua condițiile de administrare a anticoagulantelor la pacienții cu COVID-19 în stare critică.
Inflamația excesivă suprastimulează sistemul imun, iar un studiu recent a demonstrat că dexametazona a redus cu o treime rata deceselor în rândul pacienților ventilați.
Afectare cardiacă
Mecanismul afectării cardiace este încă neclar, dar pe lângă infarctele miocardice cauzate de cheaguri, virusul poate determina leziuni cardiace și prin inflamația sistemică și furtuna de citokine asociată.
Insuficiență renală
O descoperire surprinzătoare este procentul mare de pacienți din unitățile de terapie intensivă care dezvoltă insuficiență renală, care poate ajunge până la 50%. În plus, 5 – 10% dintre pacienți necesită dializă și, cu toate că efectele pe termen lung ale afectării renale sunt încă necunoscute, probabil că mulți dintre acești pacienți vor necesita dializă permanentă.
Efecte neurologice
O treime din pacienți prezintă simptome neurologice, precum cefalee, amețeală, oboseală și anosmie (pierderea mirosului). În plus, cheagurile pot determina atacuri vasculare cerebrale la 6% dintre pacienții cu forme severe de boală. Sedarea asociată intubării prelungite depășește 30 de zile la un sfert din pacienți și poate cauza halucinații și delir, independent de efectele virusului asupra sistemului nervos.
Având în vedere că virusul are neobișnuit de multe efecte asupra corpului uman, este extrem de important ca medicii să aibă în vedere întregul spectru de afectări multisistemice atunci când îngrijesc bolnavi de COVID-19.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testat pozitiv cu covid 19
- Pana cand apar simptome covid?
- Covid-19 după TBC
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Presiune cerebrala post covid, posibil edem cerebral
- Vitiligo si coronavirusul
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Infecție covid 19.