Activități și obiceiuri ce scad riscul de depresie

©

Autor:

Activități și obiceiuri ce scad riscul de depresie

Depresia este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, afectând aproximativ unul din 20 de adulți. Factorii care influențează apariția depresiei sunt complecși și includ o combinație de factori biologici și de stil de viață. Un studiu recent publicat în revista Nature Mental Health a explorat această legătură, oferind o perspectivă nouă asupra prevenirii depresiei prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

 

Metodologie

Cercetătorii, inclusiv cei de la Universitatea Cambridge și Fudan University, au folosit baza de date biomedicală UK Biobank pentru a examina informații anonimizate despre stilul de viață și sănătatea a aproape 290.000 de persoane, dintre care 13.000 sufereau de depresie. Studiul a fost urmărit pe o perioadă de 9 ani.

 

Rezultate

Echipa de cercetare a identificat șapte factori de stil de viață asociați cu un risc mai mic de depresie:

  • Consum moderat de alcool (11%)
  • Dietă sănătoasă (6%)
  • Activitate fizică regulată (14%)
  • Somn sănătos (22%)
  • Abținerea de la fumat (20%)
  • Comportament sedentar redus până la moderat (13%)
  • Conexiune socială frecventă (18%)

 

De remarcat că, dintre acești factori, un somn de calitate, între 7 și 9 ore pe noapte, a redus semnificativ riscul de depresie cu 22%, iar conexiunea socială frecventă a redus riscul de depresie cu 18%.

 

Echipa a examinat apoi ADN-ul participanților, atribuind fiecăruia un scor de risc genetic. Acest scor s-a bazat pe numărul de variante genetice purtate de un individ care au o legătură cunoscută cu riscul de depresie. Cei cu cel mai mic scor de risc genetic au avut cu 25% mai puține șanse de a dezvolta depresie în comparație cu cei cu cel mai mare scor – un impact mult mai mic decât stilul de viață.

La persoanele cu risc genetic ridicat, mediu și scăzut de depresie, echipa a mai descoperit că un stil de viață sănătos poate reduce riscul de depresie. Această cercetare subliniază importanța unui stil de viață sănătos pentru prevenirea depresiei, indiferent de riscul genetic al unei persoane.

Concluzii

Studiul subliniază importanța stilului de viață sănătos în prevenirea depresiei, indiferent de riscul genetic al unei persoane. De asemenea, cercetătorii au examinat structura creierului și au identificat regiuni unde un volum mai mare - mai mulți neuroni și conexiuni - a fost legat de un stil de viață sănătos. Au fost, de asemenea, identificate markeri în sânge care indică probleme cu sistemul imunitar sau metabolismul, legate de stilul de viață.


Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 353
Bibliografie
The brain structure, immunometabolic and genetic mechanisms underlying the association between lifestyle and depression
https://www.nature.com/articles/s44220-023-00120-1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •