EXPLORER - primul scaner ce oferă o imagine 3D a întregului organism
EXPLORER este un aparat ce combină tomografia prin emisie de pozitroni (PET) cu tomografia computerizată (CT) ce poate examina întregul organism în cadrul unei singure examinări. Acest aparat captează radiațiile mult mai eficient decât alte scanere, prin urmare EXPLORER poate produce o imagine a întreg organismului în doar o secundă, iar într-un anumit interval de timp poate produce filme în care pot fi urmarite deplasări ale medicamentelor marcate cu anumite substanțe în întreg organismul.
Cercetătorii ce au proiectat această tehnologie se așteaptă ca acest scaner să aiba nenumărate indicații, de la creșterea acurateții diagnosticului, până la urmărirea prognosticului unei boli în vederea realizării de noi medicamente.
Primele imagini obținute cu ajutorul acestui scaner vor fi prezentate în cadrul întâlnirii Societății Radiologice din America de Nord ce a început pe 24 noiembrie la Chicago.
„În timp ce mi-am imaginat cum ar arăta imaginile timp de ani de zile, nu a existat nimic care să mă pregătească pentru detaliile incredibile pe care le-am putut vedea pe imaginile obținute la prima scanare” a spus Cherry, profesor al Departamentului de Inginerie Biomedicală al UC Davis. „Cu toate că mai este nevoie de o analiză atentă, credem că EXPLORER deja oferă ceea ce am promis.”.
Badawi și Cherry au conceput acest scaner acum 13 ani, însă idea a prins avânt în 2011 când cei doi cercetători au primit o bursă de 1 milion și jumătate de dolari de la National Cancer Institute, care le-a permis să înceapă colaborarea și cu alți cercetători în vederea realizării proiectului. În 2015, proiectul ia amploare prin acordarea unei noi tranșe de bani în valoare de 15 milioane și jumătate de dolari din partea aceleiași organizații, iar această finanțare le-a permis începerea colaborării cu un partener comercial și construirea primului scaner EXPLORER.
Cherry consideră că EXPLORER va îmbunătăți atât cercetarea clinică cât și îngrijirea pacientului deoarece acesta produce imagini de o rezoluție mai înaltă decât a fost posibil până acum. De asemenea, EXPLORER poate obține imagini de 40 de ori mai repede decât tehnicile actuale folosite în scanarea PET și totodată, acesta poate scana întregul organism în aproximativ 20-30 secunde.
În plus, EXPLORER folosește o doză de radiații de aproximativ 40 de ori mai mică decât actualele tehnici de scanare PET, ceea ce îl face optim în vederea efectuării de studii repetitive sau îl face fezabil în vederea utilizării în cadrul studiilor pediatrice, unde doza cumulativă de radiații reprezintă un parametru important.
„Variațiile dintre calitatea imaginilor, timpul în care imaginile sunt produse și doza de radiații folosită pentru obținerea imaginilor sunt diferite de la caz la caz, dar avantajele constau în faptul că în toate cazurile imaginile obținute sunt de o calitate superioară, timpul în care imaginile sunt obținute este mult redus, iar doza de radiații folosită este mai mică.” a spus Cherry.
Este pentru prima oară când un scaner poate evalua ce se petrece în fiecare organ al corpului simultan. Spre exemplu, cu ajutorul EXPLORER se poate măsura fluxul sangvin într-o anumită zonă sau poate fi măsurată absorbția glucozei oriunde în organism. Cercetătorii vor să folosească examinarea cu EXPLORER în vederea studierii modului de avansare a cancerului la nivelul întregului organism, a inflamației, infecției, sau a diferitelor anomalii imunologice sau metabolice.
UC Davids lucrează împreuna cu UIH pentru a livra și instala primul sistem EXPLORER în Sacramento, iar cercetătorii speră ca primele investigații și proiecte folosind EXPLORER să înceapă în iunie 2019.
„Nu cred că va trece mult timp până când vom vedea mai multe sisteme EXPLORER folosite în mai multe zone ale lumii” a spus Cherry. „Dar asta depinde de demonstrarea beneficiilor sistemului, atât pentru utilizarea clinică, cât și în cadrul proiectelor de cercetare. În momentul de față scopul nostru este acela de a demonstra cum EXPLORER va aduce un beneficiu pacienților noștri și cum acesta va contribui la îmbunătățirea cunoștințelor în ceea ce privește atât fiziologia cât și patologia corpului uman.”
Sursa: Science Daily
Foto: UC Davis (New Atlas)
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi instrumente matematice pentru a studia activitatea celulară, îmbătrânirea
- Proteinele din sânge pot ajuta la prezicerea bolii Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor motorii
- Terapia cu celule CAR-T poate fi eficientă nu doar pentru combaterea cancerului
- Fizioterapia este la fel de eficientă ca intervenția chirurgicală pentru sindromul de tunel carpian
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni