Un nou studiu dezvăluie potențialul acidului ferulic în prevenirea cancerului de colon

Un nou studiu dezvăluie potențialul acidului ferulic în prevenirea cancerului de colon

©

Autor:

Un nou studiu dezvăluie potențialul acidului ferulic în prevenirea cancerului de colon

Publicat în Food & Medicine Homology, studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Wuhan È™i Universitatea de Stat din Kansas explorează potenÈ›ialul anticancerigen al acidului ferulic, un compus fenolic abundent în alimente vegetale, în inhibarea celulelor canceroase de colon la diferite stadii conform clasificării Duke. Abordarea se concentrează pe compararea efectelor acidului ferulic asupra trei linii celulare reprezentative – SW-480 (stadiul B), Caco-2 (stadiul C) È™i HCT-116 (stadiul D) – pentru a înÈ›elege modul în care acesta influenÈ›ează proliferarea, migrarea, ciclul celular È™i inducerea apoptotică.

Rezultate

Experimentele efectuate au demonstrat că expunerea la acid ferulic reduce semnificativ viabilitatea celulelor colonului într-un mod dependent de doză È™i timp, cu efecte pronunÈ›ate asupra liniei HCT-116, care a înregistrat cele mai scăzute valori IC50. Această reducere a capacității de proliferare s-a reflectat È™i în scăderea formării coloniilor, evidenÈ›iind potenÈ›ialul acidului ferulic de a inhiba creÈ™terea tumorii.

În plus, testele de migraÈ›ie (wound healing È™i transwell) au arătat că tratamentul cu acid ferulic reduce capacitatea de migrare a celulelor, sugerând un rol important în prevenirea metastazării.

Mecanisme de acțiune

Studiul evidenÈ›iază că acidul ferulic induce modificări specifice ale ciclului celular È™i procese de apoptoză, însă aceste efecte diferă între liniile celulare în funcÈ›ie de stadiul de progresie al cancerului:

  • SW-480 È™i Caco-2: Tratamentul a dus la o acumulare a celulelor în faza S, ceea ce indică o blocare a ciclului celular prin activarea căii ATR/Chk1. Această inhibare reduce formarea complexului CDK2-Cyclin A2, esenÈ›ial pentru iniÈ›ierea sintezei ADN-ului.
  • HCT-116: În aceste celule, expunerea la acid ferulic a determinat un blocaj în faza G1, asociat cu scăderea expresiei proteinelor Cyclin D1 È™i Cyclin E1, probabil prin activarea căii ATM/Chk2. Această diferență de răspuns subliniază diversitatea mecanismelor implicate în reglarea ciclului celular în funcÈ›ie de stadiul tumorii.


Pe lângă efectele asupra ciclului celular, tratamentul a condus la creÈ™terea expresiei factorului de transcripÈ›ie p53 È™i a inhibitorilor de ciclă celular p21, care au contribuit la inducerea apoptozei în toate cele trei linii celulare. Analizele RT-qPCR au confirmat modificările genei la nivel de semnalizare, inclusiv upregularea ATR È™i Chk1 în SW-480 È™i Caco-2, precum È™i scăderea expresiei CDK2 în aceste celule, iar în HCT-116 s-a observat o reducere a CDK4 È™i CDK6.

Proiectarea mecanismului

Studiul propune un model în care acidul ferulic, eliberat în colon din matricea alimentară, acÈ›ionează diferit în funcÈ›ie de stadiul cancerului. În celulele din stadiile mai puÈ›in avansate (Duke’s Stage B È™i C – SW-480 È™i Caco-2), inhibarea se realizează predominant prin blocarea ciclului celular în faza S, prin activarea căii ATR/Chk1. În celulele din stadiul avansat (Duke’s Stage D – HCT-116), efectul se manifestă prin arrestul în faza G1, mediat de calea ATM/Chk2, ceea ce duce la o reducere a complexelor CDK4/6-Cyclin D1/E1 È™i, ulterior, la inducerea apoptozei.

Concluzie și perspective

Rezultatele studiului evidenÈ›iază capacitatea acidului ferulic de a inhiba creÈ™terea, migrarea È™i de a induce blocajul ciclului celular È™i apoptoză în celulele canceroase de colon, cu efecte distincte în funcÈ›ie de stadiul de progresie al bolii. Aceste constatări sugerează că includerea alimentelor bogate în acid ferulic în dietă ar putea reprezenta o strategie preventivă potenÈ›ială împotriva cancerului de colon, oferind, de asemenea, un cadru pentru dezvoltarea alimentelor funcÈ›ionale care îmbină principiile medicinei È™i nutriÈ›iei.


Data actualizare: 26-02-2025 | creare: 26-02-2025 | Vizite: 36
Bibliografie
Liu, Z.-P., et al. (2025). Ferulic acid inhibiting colon cancer cells at different Duke’s stages. Food & Medicine Homology. doi.org/10.26599/fmh.2025.9420063.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AlimentaÈ›ia pro-inflamatoare È™i creÈ™terea riscului de cancer de colon
  • Ce trebuie să È™tii despre cancerul de colon?
  • Ce trebuie să È™tii despre cancerul de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum