ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

O nouă metoda de depistare precoce a cancerului

©

Autor:

O nouă metoda de depistare precoce a cancerului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tehnologică Chalmers propune o nouă metodă de identificare a modificărilor de natură maligne întâlnite la nivelul organismului prin intermediul schimbărilor metabolice întâlnite în acest proces. Conform oamenilor de știință, descoperirea unor noi tehnici de diagnosticare precoce a cancerului este necesară întrucât ratele de supraviețuire ale pacienților de suferă de această afecțiune depinde de stadiul în care tumorile sunt identificate.
Francesco Gatto, unul dintre autorii studiului și cercetător la Departamentul de Biologie și Inginerie Biologică de la universitatea suedeză, afirmă că metoda propusă de echipa sa nu a fost analizată anterior. Eșantionul de studiu a fost compus din 1260 de participanți, asupra cărora au fost realizate teste de identificare a nivelurilor de glucozaminoglicani, biomarkeri esențiali pentru diagnosticarea anumitor forme de cancer neinvaziv, descoperind astfel că toate cele 14 tipuri de cancere testate au putut fi asociate cu modificarea acestui parametru metabolic.

De asemenea, aceștia au demonstrat că prin această tehnică se pot diagnostica de două ori mai multe tumori maligne în stadiile incipiente, în general în stadiul I, deoarece testele propuse au prezentat o sensibilitate mai mare la modificările metabolice întâlnite în această afecțiune, în special la persoanele asimptomatice. De menționat este și faptul că noua metodă presupune prelevarea unor cantități mici de urină sau de sânge, ceea ce o face mai practică, mai ușor de utilizat și mai puțin costisitoare, precum și mai plăcută pentru pacient, deoarece prelevarea probelor biologice nu este la fel de invazivă precum cea necesară metodelor clasice.

Autorul evidențiază și faptul că pașii următori pe care echipa îi va urma sunt reprezentați de realizarea unui studiu în care să fie incluse mai multe persoane, astfel încât cercetarea să aibă un caracter mai amplu, și de găsirea unor metode de dezvoltare a programelor de screening ce să includă și acest test, pentru ca potențialul acestuia să fie maxim. Eric Jonasch, doctor și profesor la Universitatea din Texas, menționează că dezvoltarea unor noi instrumente pentru detectarea precoce a cancerului este o necesitate de actualitate, rezultatele pe care echipa suedeză le-a obținut în lucrarea actuală fiind promițătoare datorită sensibilității mari a acestui test în raport cu multiple forme de cancer în stadiile primare, ceea ce conferă accesibilitate și rentabilitate metodei pe care a descoperit-o.

sursa: Science Daily
foto: Elypta AB/Graphic illustration: Toby Logan

Data actualizare: 12-12-2022 | creare: 12-12-2022 | Vizite: 344
Bibliografie
Ground-breaking new method for multi-cancer early detection, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221207095523.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • „Stiloul” care poate detecta cancerul în 20 de secunde
  • Implantul care poate semnala prezența cancerului de la primele semne
  • Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
  •