Un nou studiu confirmă siguranța terapiei electroconvulsive pentru tratamentul afecțiunilor mentale

©

Autor:

Un nou studiu confirmă siguranța terapiei electroconvulsive pentru tratamentul afecțiunilor mentale
Preocupările legate de terapia electroconvulsivă (ECT) și riscurile potențiale asociate utilizării terapiei sunt nejustificate, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Psychology.
Din diferite motive, care nu țin însă de știință, medicii și pacienții au fost reticenți în a folosi terapia. Dovezi extinse par să arate însă că ECT poate fi una dintre cele mai valoroase și eficiente opțiuni pentru tratarea unor afecțiuni mentale severe și rezistente la tratament, cum ar fi schizofrenia și depresia.

Studiul actual, ce cuprinde peste 3.100 de ședințe ECT efectuate într-un spital de psihiatrie din Germania, pare să confirme că terapia electroconvulsivă este nu doar extrem de eficientă, ci și foarte sigură. Cercetătorii nu au remarcat cazuri de deteriorări permanente în urma tratamentului și doar trei ședințe (<0,1%) au provocat evenimente care ar putea pune viața în pericol, care au fost toate rezolvate prin intervenții medicale. Cercetarea oferă dovezi că atitudinea negativă față de ECT, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru bolile psihiatrice, trebuie corectată urgent.

„Depresia dificil de tratat este o tulburare mintală care a fost evidențiată de Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre principalele cauze ale dizabilității umane la nivel mondial, dar teama irațională a publicului de a suferi daune permanente din cauza ECT a limitat în mare măsură utilizarea acesteia în psihiatrie”, a spus autorul corespondent al studiului, Göran Hajak, de la Fundația Socială din Bamberg, Germania. „Doar aproximativ 2% dintre pacienții eligibili cu depresie severă și rezistentă la tratament sunt tratați în prezent cu ECT în întreaga lume”.

Spre deosebire de reprezentarea sa în filmele non-științifice, ECT este o procedură efectuată sub anestezie de scurtă durată, în cadrul căreia se induce o singură criză epileptică scurtă. Tehnologia folosește un curent electric controlat cu atenție care provoacă o descărcare a impulsurilor nervoase în creier, lăsând restul corpului neafectat, scopul fiind acela de „resetare” a funcțiilor creierului care stau la baza mai multor stări mentale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-12-2021 | creare: 03-12-2021 | Vizite: 470
Bibliografie
Study confirms safety of electroconvulsive therapy for treatment of mental conditions, link: https://www.news-medical.net/news/20211123/Study-confirms-safety-of-electroconvulsive-therapy-for-treatment-of-mental-conditions.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum