Un nou studiu arată cum ultrasunetele pot fi folosite pentru tratarea unor boli psihiatrice

©

Autor:

Un nou studiu arată cum ultrasunetele pot fi folosite pentru tratarea unor boli psihiatrice
Imaginează-ţi că treci de un examen gândindu-te că succesul a fost datorat ciorapilor pe care i-ai purtat sau numărului de biscuiţi pe care i-ai mâncat şi nu orelor petrecute studiind. Acest concept, numit „atribuirea creditelor” (prin care o persoană sau un animal contribuie într-un mod pozitiv sau negativ la finalitatea unui eveniment) e asociat cu o serie de boli psihiatrice cum ar fi adicţia şi tulburarea obsesiv-compulsivă.

Recent, un studiu pe macaci a dus la identificarea zonelor cerebrale implicate în procesul de atribuire a creditelor. S-a cercetat de asemenea şi felul în care stimularea transcraniană cu ultrasunete de joasă frecvenţă (TUS) modulează activitatea cerebrală şi comportamentul asociat.

Realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Plymouth şi apărut în revista Science Advances, studiul arată că activitatea asociată cu procesul de atribuire a creditelor este schiţată în partea laterală a ariei prefrontale, cea care se ocupă de comportamentele adaptative. Aceste unde cerebrale pot fi rapid şi în siguranţă interceptate de TUS. După stimularea acestei arii, animalele din studiu au început să îşi exploreze mai bine opţiunile.

Prin neuromodulare cu ultrasunete, comportamentul nu a mai fost ghidat de valoarea pe care o atribuiau fiecărei opţiuni. Aceasta înseamnă că animalele nu mai înţelegeau faptul că anumite alegeri aduc un rezultat bun. Aşadar alegerile nu mai erau influenţate. Studiul a mai arătat că procesul de atribuire a creditelor rămâne neschimbat dacă o altă arie cerebrală (tot din cortexul prefrontal) era stimulată concomitent. Deci modularea bazată pe sarcini şi activităţi e specifică unor zone cerebrale ce mediază un anumit proces cognitiv.

Dr. Elsa Fouragnan, prim autorul studiului afirmă: „Creierul e precum un mozaic. Sunt multiple zone ce modulează diverse lucruri. Fiecare parte poate fi asociată cu un anumit comportament. Pentru început provocarea a fost să demonstrăm că un comportament particular este legat de o anumită arie. Numai stimularea cerebrală te ajută să afli. Modularea sau întreruperea activităţii unei anumite zone influenţează altele. A doua provocare a fost să înţelegem cum lucrează împreună ariile cerebrale şi cum se afectează reciproc dacă una este stimulată sau silenţiată. Cu adevărat interesant în acest studiu nu a fost doar faptul că am descoperit zone din creier unde se nasc decizii privind diverse activităţi, ci că am observat cum anume neuromodularea schimbă comportamentele asociate. Sperăm ca rezultatele noastre să deschidă calea unor studii pe subiecţi umani, în particular persoane cu probleme psihiatrice.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-12-2021 | creare: 28-12-2021 | Vizite: 490
Bibliografie
New research sheds light on how ultrasound could be used to treat psychiatric disorders, link :https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211217102748.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tele-ecografii cu ajutorul unui sistem dezvoltat de Philips
  • Tratamentul ridurilor cu metoda HIFU (ultrasunete focalizate de intensitate înaltă) - rezultatele studiilor
  • Tumorile tratate parțial prin intermediul sunetelor nu recidivează
  •