Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară, indiferent de momentul când încep să fie practicate

Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară, indiferent de momentul când încep să fie practicate

©

Autor:

Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară, indiferent de momentul când încep să fie practicate
Persoanele cu boli coronariene care devin active mai târziu în viață pot să se bucure de aceleaÈ™i beneficii pentru sănătatea cardiovasculară ca cei care sunt activi de o perioadă mai lungă de timp, sugerează un studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie.
Activitatea fizică regulată este recomandată pacienÈ›ilor cu boli cardiovasculare, dar recomandările se bazează în mare parte pe studii care au folosit fie o singură evaluare, fie o medie a nivelurilor de activitate evaluate în timp. Cu toate acestea, pacienÈ›ii pot modifica cantitatea de exerciÈ›ii È™i rămâne neclar dacă aceste modificări sunt legate de supravieÈ›uire.

Studiul actual a investigat nivelurile de activitate în timp È™i relaÈ›ia lor cu riscul de deces la pacienÈ›ii cu boli de inimă. Meta-analiza a inclus datele obÈ›inute de la peste 33.000 de pacienÈ›i cu boli coronariene din nouă cohorte longitudinale. Urmărirea mediană a fost de 7,2 ani, iar vârstă medie a participanÈ›ilor a fost de 62,5 ani. Activitatea a fost evaluată la momentul iniÈ›ial È™i la finalul perioadei de urmărire, iar participanÈ›ii au fost clasificaÈ›i ca activi sau inactivi în cele două puncte de timp.

PacienÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în patru grupuri în funcÈ›ie de starea lor de activitate la momentul iniÈ›ial È™i de urmărire: inactiv în timp, activ în timp, activitate crescută în timp È™i activitate scăzută în timp. Toate studiile au definit „activitate crescută în timp” ca trecând de la categoria inactivă la cea activă È™i „activitate scăzută în timp” ca trecând de la categoria activă la categoria inactivă.

Conform concluziilor studiului, riscul de deces din toate cauzele a fost cu 50% mai mic la cei care au fost activi în timp, comparativ cu pacienÈ›ii care au fost inactivi în timp, cu 45% mai mici la cei care au fost inactivi, dar au devenit activi È™i cu 20% mai mici la cei care au fost activi dar au devenit inactivi. Rezultate similare au fost observate pentru deces din cauza bolilor cardiovasculare.

„Rezultatele arată că continuarea unui stil de viață activ de-a lungul anilor este asociată cu cea mai mare longevitate. Pe de altă parte, beneficiile activității pot fi slăbite sau chiar pierdute dacă activitatea nu este menÈ›inută. Rezultatele ilustrează beneficiile pentru pacienÈ›ii cu boli de inimă ale activității fizice, indiferent de obiceiurile lor anterioare.”, a declarat autorul studiului, dr. Nathalia Gonzalez, de la Universitatea din Berna, ElveÈ›ia.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-08-2021 | creare: 27-08-2021 | Vizite: 461
Bibliografie
It’s never too late to get active, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210824083239.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcÈ›ie de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciÈ›ii fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum