Un nou algoritm de evaluare a riscului ar putea îmbunătăţi screeningul cancerului de prostată

Un nou algoritm de evaluare a riscului ar putea îmbunătăţi screeningul cancerului de prostată

©

Autor:

Un nou algoritm de evaluare a riscului ar putea îmbunătăţi screeningul cancerului de prostată
Un studiu iniÅ£iat de University College London propune creÅŸterea eficienÅ£ei screeningului în cancerul de prostată prin calcularea unui scor de risc pe baza valorilor a doi markeri serici. Cancerul de prostată e cel mai frecvent tip de cancer la bărbaÅ£i. Testul actual de screening bazat pe determinarea antigenului specific prostatic (PSA) nu e suficient de sensibil, uneori neidentificând forme agresive, alteori dând valori fals pozitive.
În noul studiu apărut în Journal of Medical Screening se prezintă un algoritm de estimare a riscului ce Å£ine cont de vârstă, valoarea PSA ÅŸi a hK2 (human kallikrein peptidase). Cercetătorii au verificat potenÅ£ialul algoritmului prin compararea valorilor serice ale unor pacienÅ£i care au decedat din cauza cancerului prostatic cu ale altora care nu au avut acest diagnostic. Când au setat un prag deasupra căreia screeningul s-a dovedit a fi pozitiv, numărul de cazuri fals pozitive s-a redus cu 3/4, iar identificarea celor adevărat pozitive nu a fost afectată.

„Folosirea numai a PSA în testul de screening are un risc crescut de rezultate fals pozitive ÅŸi duce la biopsii ÅŸi tratamente inutile pentru forme tumorale mai puÅ£in importante clinic ce nu reprezentă un pericol. Abordarea noastră de screening e mai sigură ÅŸi precisă. Următorul pas e testarea fezabilităţii printr-un proiect pilot în care invităm bărbaÅ£ii sănătoÅŸi la screening.” afirmă prof. Sir Nicholas Wald. Coautorul Jonathan Bestwick adaugă: „Acesta e un test de screening similar celor din sarcină pentru afecÅ£iuni fetale sau materne.”

S-au evaluat date de la peste 21.000 bărbaÅ£i recrutaÅ£i de-a lungul a 40 ani într-un alt studiu de tip prospectiv. Cercetătorii au comparat valorile mai multor markeri serici la 571 pacienÅ£i care au decedat pe parcurs cu cele dintr-un grup de control de 2169 bărbaÅ£i care nu au fost diagnosticaÅ£i cu cancer prostatic. hK2 singur e un marker slab de predicÅ£ie. Însă e independent de PSA astfel încât aceÅŸtia pot fi combinaÅ£i. S-a considerat că au testul pozitiv toÅ£i cei cu risc mai mare sau egal de 1/20 pentru următorii 5 ani. Dacă bărbaÅ£ii peste 55 ani ar participa la acest screening din 5 în 5 ani, 90% din cancere ar fi detectate ÅŸi numai 1,2% ar fi fals pozitive. Dacă acest scenariu ar fi posibil ÅŸi pentru testul ce implică numai PSA, s-ar depista 86% din cancere ÅŸi 2% ar fi fals pozitive.

În urma trialului PRECISION din 2019 s-a alcătuit un ghid special ce recomandă bărbaÅ£ilor cu rezultat pozitiv la screeningul cu PSA să efectueze întâi o investigaÅ£ie IRM ÅŸi abia apoi biopsie. Acest pas a redus supradiagnosticarea fără să afecteze identificarea cancerelor agresive. S-a mai descoperit că valorile PSA pot fi ridicate cu până la 30 ani înainte de diagnosticul unui cancer prostatic. TotuÅŸi PSA nu este chiar atât de crescut pentru a fi util într-un screening atât de timpuriu.

sursa: Science Daily
foto: UCL Home

Data actualizare: 14-03-2022 | creare: 14-03-2022 | Vizite: 312
Bibliografie
New risk algorithm would improve screening for prostate cancer, ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220307190651.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum