Un factor protectiv împotriva bolii Alzheimer?
Un studiu realizat de către Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE) È™i Institutul de Cercetare al AVC È™i Demență (ISD) din Munchen È™i publicat în Jurnalul Science Translational Medicine arată că o proteină numită TREM2 poate influenÈ›a pozitiv evoluÈ›ia bolii Alzheimer, reprezentând un prim pas în dezvoltarea unor noi strategii terapeutice pentru această patologie. S-a constatat că pacienÈ›ii cu un nivel crescut al proteinei TREM2 in lichidul cefalorahidian au un prognostic mai bun, indiferent de stadiul bolii.
TREM2 este o proteină produsă la nivel cerebral doar de către microglii, celule imune cu rol fagocitar. Se pare că semnalizarea mediată de TREM2 ar avea un rol important în reglarea răspunsului imun protectiv la nivel cerebral. În modelele animale, TREM2 stimulează microgliile să fagociteze È™i să distrugă agregate proteice toxice specifice bolii Alzheimer. DeÈ™i microgliile au din acest punct de vedere un rol protectiv privind degenerarea cerebrală, activarea lor excesivă poate avea È™i efecte neurotoxice legate de inflamaÈ›ie.
Studiul a fost realizat pe un lot de 385 pacienÈ›i cu boala Alzheimer. Cercetătorii au corelat concentraÈ›ia TREM2 în lichidul cefalorahidian al pacienÈ›ilor cu boala Alzheimer cu rata progresiei bolii pe parcursul mai multor ani È™i au constatat că pacienÈ›ii cu concentraÈ›ii mai mari ale TREM2 au un prognostic mai bun, o capacitate de memorie mai bună È™i o rată de degradare a hipocampului, regiune responsabilă pentru învățare È™i memorie, mai lentă.
La debutul bolii, odată cu apariÈ›ia primelor simptome, s-a constatat o creÈ™tere a concentraÈ›iei TREM2 în lichidul cefalorahidian ca răspuns la degenerarea cerebrală, cu scopul stimulării microgliilor pentru protecÈ›ia creierului, însă acest efect este insuficient pentru a opri evoluÈ›ia bolii.
De asemenea, s-a constat o corelaÈ›ie între nivelurile crescute ale TREM2 È™i reducerea ratei de apariÈ›ie a demenÈ›ei severe în decursul unei perioade de evoluÈ›ie de 11 ani.
Aceste descoperiri au permis iniÈ›ierea dezvoltării unor noi strategii terapeutice ce au la bază crearea unor anticorpi stimulatori ai TREM2, cu scopul îmunătățirii protecÈ›iei cerebrale È™i încetinirii evoluÈ›iei bolii Alzheimer.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Muzica ajută pacienții cu demență să păstreze o conexiune emoțională cu cei dragi
- Un joc video de acțiune ar putea îmbunătăți abilitățile de citire ale copiilor
- Noi descoperiri în cercetarea neurofibromatozei: perspective pentru viitor
- Asocieri între suplimentarea cu omega 3 și reducerea riscului de Alzheimer
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni