Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson

©

Autor:

Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
Cercetătorii de la National Nanotechnology Laboratory (LNNano) din Campinas, São Paulo, au dezvoltat un biosenzor care poate detecta moleculele asociate cu bolile neurodegenerative și cu unele tipuri de cancer.

Dispozitivul constă într-un tranzistor nanometric montat pe un cadru din sticlă și conține forma redusă a peptidei glutation, care reacționează într-un mod specific atunci când intră în contact cu glutation S transferaza (asociată cu Parkinson, Alzheimer și cancerul de sân). Dispozitivul detectează reacția dintre cele două și poate fi folosit astfel în scop diagnostic.

Pe lângă costul redus și portabilitate, un alt avantaj al biosenzorului este acuratețea nanometrică a  detectării moleculelor, cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată când un dispozitiv poate identifica interacțiunea dintre peptida glutation și glutation S transferaza.

Dispozitivul ar putea fi adaptat și pentru detectarea altor substanțe, cum ar fi de exemplu, cele implicate în materialele contaminate.

Echipa de cercetători lucrează acum la dezvoltarea unui biodispozitiv pe bază de hârtie, pentru a scădea și mai mult costurile, pentru a îmbunătăți portabilitatea și a facilita fabricarea. Provocarea constă însă în faptul că hârtia este un izolator electric, însă cercetătorii au găsit o modalitate prin care pot face dispozitivul să fie conductor electric.

Implicațiile utilizării unui astfel de biosenzor sunt ridicate, pentru că ar putea face diagnosticul unor boli complexe mult mai rapid, sigur și cu costuri mai mici.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 25-04-2019 | creare: 24-05-2016 | Vizite: 1870
Bibliografie
Electronic device detects molecules linked to cancer, Alzheimer`s and Parkinson`s, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/310453.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Un volum mediu de activitate fizică pe zi scade riscul apariţiei maladiei Parkinson
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum