Un compus natural poate încetini progresia COVID-19 și a altor afecțiuni virale

©

Autor:

Un compus natural poate încetini progresia COVID-19 și a altor afecțiuni virale
Sulforafanul, un compus găsit în legumele crucifere, a ajutat la prevenirea contractării virusului SARS-CoV-2 și la ameliorarea simptomelor răcelilor comune, cât și a bolii COVID-19, în cadrul unor studii de laborator efectuate pe șoareci și celule umane.
Studiul, publicat în revista Nature Communications Biology, arătă că sulforafanul poate inhiba replicarea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, cât și a altor coronavirusuri. Autorii avertizează însă asupra necesității efectuării unor studii pe oameni, pentru a putea confirma rezultatele obținute în laborator.

Identificat pentru prima oară ca un compus „chimiopreventiv”, sulforafanul natural este derivat din surse alimentare comune, fiind ușor de produs la scară largă. Studiile anterioare au arătat că sulforafanul are proprietăți de prevenire a cancerului și a infecțiilor prin interferarea cu anumite procese celulare. Odată cu apariția pandemiei COVID-19, cercetătorii au decis să evalueze o serie de compuși împotriva virusului, iar sulforafanul a fost unul dintre aceștia. În studiul actual, cercetătorii au utilizat sulforafanul sintetic și purificat.

În unul dintre experimente, oamenii de știință au expus mai întâi celulele la sulforafan timp de una până la două ore înainte de a infecta celulele cu SARS-CoV-2 și un coronavirus comun, HCoV-OC43. Cercetătorii au descoperit că replicarea majorității tulpinilor de SARS-CoV-2, inclusiv Delta și Omicron, a fost redusă la jumătate după utilizarea sulforafanului în concentrații micromolare scăzute. Rezultate similare au fost observate și în celulele care au fost expuse la sulforafan după ce anterior au fost infectate cu viruși.

Cercetătorii au efectuat apoi studii pe un model de șoarece cu SARS-CoV-2, iar compusul a oferit rezultate promițătoare, reducând semnificativ pierderea în greutate, care este de obicei asociată cu infecția cu virus. În plus, a fost observată o scădere semnificativă statistic a încărcăturii virale și a cantității de virus la nivelul plămânilor și a tractului respirator superior, comparativ cu șoarecii care nu au primit compusul. De asemenea, compusul a redus inflamația în plămâni, protejând celulele de un răspuns imunitar hiperactiv, un factor principal al mortalității crescute a COVID-19.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-03-2022 | creare: 24-03-2022 | Vizite: 460
Bibliografie
Chemical found in leafy greens shown to slow growth of COVID-19 and common cold viruses, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220323125056.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Virus vs. bacterie - diferența dintre o infecție virală și una bacteriană
  • Infecție bacteriană sau virală? Indiciile leucogramei (formula leucocitară)
  • Cum se transmit virușii (inclusiv virusul gripal)?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum