Un burete de mare poate ajuta la tratamentul împotriva cancerului

©

Autor:

Un burete de mare poate ajuta la tratamentul împotriva cancerului
Potrivit unui articol din Journal of Natural Products, un burete de mare întâlnit în Manado Bay, Indonezia, produce o moleculă denumită manzamina A, care inhibă creșterea celulelor canceroase de la nivelul colului uterin. Manzamina A este un produs natural derivat din anumite tipuri de bureți și se pare că acționează prin blocarea unei proteine puternic exprimate în numeroase neoplazii, inclusiv cancerul cervical. În acest fel, ea devine primul inhibitor al acestei proteine.
Conform Societății Americane de Cancer, în 2020 vor fi diagnosticate aproximativ 13.800 cazuri de cancer cervical, cu 4.290 de decese. Cancerul cervical rămâne a 4-a cea mai comună cauză de cancer la femei, deși testele Papanicolau și vaccinul HPV au scăzut numărul de decese prin acest tip de cancer.

Noul studiu se numește MUSC-UoSC (Medical University of South Carolina – University of South Carolina) și a investigat efectele manzaminei A împotriva creșterii tumorale și de distrugere a celulelor canceroase la 4 linii diferite de celule cervicale canceroase. Rezultatele au arătat că manzamina A a blocat creșterea celulelor cervicale canceroase, determinând distrugerea unora dintre acestea. Aceste efecte nu s-au observat și la celulele normale necanceroase.

Cercetătorii spun că produsele naturale au dus la dezvoltarea majorității antibioticelor, tratamentelor antineoplazice și antialgicelor.

În studiile anterioare, oamenii de știință au identificat câțiva compuși derivați din bureți care sunt eficienți împotriva melanomului, a cancerului de prostată și pancreatic. S-a observat că manzamina A este eficientă și împotriva parazitului responsabil pentru malarie. Mai mult, unii analogi ai acestei clase de medicamente sunt potențiali candidați și pentru controlul COVID-19.

Rezultatele noului articol au arătat că manzamina A a scăzut nivelele unei proteine puternic exprimată în mai multe tipuri de cancer, printre care și cancerul cervical. Pe modele pe calculator, cercetătorii au observat că manzamina A are o structură similară cu inhibitorii cunoscuți ai acestei proteine, doar că este de 10 ori mai capabilă să blocheze proteina.

Următorul plan al cercetătorilor este de a stabili eficiența clinică a manzaminei A. Mai întâi, ei vor verifica dacă funcționează la animale, pentru ca apoi să o implementeze și în clinică.

Deși moleculele pot fi sintetizate în laborator, cercetătorii sunt de părere că nu este cea mai bună variantă. În timp ce majoritatea materialelor de sinteză derivă din petrol, bureții provin din natură, pot fi cultivați și protejează mediul înconjurător. Prin urmare, cea mai bună metodă de producere a moleculelor este creșterea de bureți. În plus, un alt beneficiu este creerea de oportunități petru dezvoltarea economică a zonelor rurale din Indonezia.

Este extrem de importantă conservarea diversității speciilor datorită varietății de substanțe pe care le produc și a oportunității de tratare a unor cancere.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-04-2020 | creare: 21-04-2020 | Vizite: 1127
Bibliografie
Using sponges to wipe out cancer: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200404155616.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Emisia de lumină de înaltă frecvență ar putea combate cancerul
  • Combinația dintre o dietă care mimează postul negru și vitamina C poate fi eficientă împotriva anumitor tipuri de cancer
  • Medicamentul care ar putea creşte speranța de viață a pacienților cu cancer
  •