Un aport ridicat de legume și cereale integrale reduce riscul de cancer colorectal la bărbați
©
Autor: Teodorescu Mihai
O dietă bazată pe consumul de alimente vegetale sănătoase (precum legume, leguminoase sau cereale integrale) și săracă în alimente vegetale nesănătoase (precum cereale rafinate, alimente cu zaharuri adăugate sau sucuri de fructe) este asociată cu riscuri mai mici de cancer colorectal în rândul bărbaților, potrivit unui studiu publicat în revista BMC Medicine.
Cancerul colorectal reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, riscul general al unui bărbat de a dezvolta cancer colorectal fiind de aproximativ 4,3%. Cercetări anterioare au sugerat că dietele bazate pe consumul de plante ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal. Cu toate acestea, impactul calității nutriționale a alimentelor vegetale asupra asocierii nu a fost unul clar.
Studiul actual, condus de cercetători de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud, a investigat potențiala asociere între calitatea nutrițională a dietelor bazate pe consumul de alimente vegetale sănătoase și riscul de cancer colorectal, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Cohorta de studiu a fost reprezentată de o populație de aproape 80.000 de bărbați și puțin peste 93.000 de femei.
Cercetătorii au descoperit că bărbații care au avut cea mai mare medie zilnică a alimentelor vegetale sănătoase consumată au avut cele mai reduse riscuri de cancer colorectal. În rândul femeilor, însă, asocierea a fost una nesemnificativă. Ipoteza cercetătorilor este aceea că antioxidanții găsiți în alimentele vegetale sănătoase pot contribui la reducerea riscului de cancer colorectal prin suprimarea inflamației cronice, care poate duce la cancer. „Deoarece riscul general de a dezvolta cancer colorectal este mai mare la bărbați, acest lucru ar putea explica și diferențele dintre femei și bărbați în ceea ce privește efectele produse de o dietă bogată în alimente sănătoase pe bază de plante în ceea ce privește prevalența cancerului”, a declarat autorul corespondent, cercetătorul Jihye Kim.
sursa: News Medical
Cancerul colorectal reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, riscul general al unui bărbat de a dezvolta cancer colorectal fiind de aproximativ 4,3%. Cercetări anterioare au sugerat că dietele bazate pe consumul de plante ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal. Cu toate acestea, impactul calității nutriționale a alimentelor vegetale asupra asocierii nu a fost unul clar.
Studiul actual, condus de cercetători de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud, a investigat potențiala asociere între calitatea nutrițională a dietelor bazate pe consumul de alimente vegetale sănătoase și riscul de cancer colorectal, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Cohorta de studiu a fost reprezentată de o populație de aproape 80.000 de bărbați și puțin peste 93.000 de femei.
Cercetătorii au descoperit că bărbații care au avut cea mai mare medie zilnică a alimentelor vegetale sănătoase consumată au avut cele mai reduse riscuri de cancer colorectal. În rândul femeilor, însă, asocierea a fost una nesemnificativă. Ipoteza cercetătorilor este aceea că antioxidanții găsiți în alimentele vegetale sănătoase pot contribui la reducerea riscului de cancer colorectal prin suprimarea inflamației cronice, care poate duce la cancer. „Deoarece riscul general de a dezvolta cancer colorectal este mai mare la bărbați, acest lucru ar putea explica și diferențele dintre femei și bărbați în ceea ce privește efectele produse de o dietă bogată în alimente sănătoase pe bază de plante în ceea ce privește prevalența cancerului”, a declarat autorul corespondent, cercetătorul Jihye Kim.
sursa: News Medical
Data actualizare: 05-12-2022 | creare: 05-12-2022 | Vizite: 284
Bibliografie
Eating healthy plant-based diet linked to reduced risk of colorectal cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20221129/Eating-healthy-plant-based-diet-linked-to-reduced-risk-of-colorectal-cancer.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Substanțele chimice care ne înconjoară sunt asociate cu un risc mai mare de cancer, mai ales pentru femei
- Tehnologie de editare genetică, folosită pentru tratarea leucemiei avansate, rezistente la tratamentele obișnuite
- O bacterie uzuală în organismul uman are un rol esențial în dezvoltarea cancerului de stomac
- O nouă platformă poate optimiza terapiile împotriva cancerului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- 19 ani, SCI sau cancer de colon?
- Rog interpretare rezultat RADIOLOGIE IMAGISTICA
- Neo-rect
- Cancer colorectal dureri greu de suportat, care sa fie motivul?
- Cancer colorectal - ce grad? Care este prognosticul?
- Griji despre cancerul colorectal...
- Alimentatie cancer colorectal