STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Nature Medicine, în urma unui tratament experimental, personalizat pentru a acționa asupra mutațiilor somatice unice exprimate de țesutul tumoral, s-a obținut regresie completă, durabilă, a cancerului mamar metastatic la o femeie de 49 de ani care a încercat în antecedente alte șapte tratamente pentru cancer, dar fără succes.
Astfel, la 6 săptămâni de la inițierea tratamentului tumorile și-au redus cu circa 50% dimensiunile, iar după un an au dispărut complet. Doi ani și jumătate mai târziu Judy Perkins în continuare cancerul este în remisiune.
Tratamentul țintește mutațiile genetice dobândite de celulele canceroase care le face să crească și să se dividă necontrolat. Aceste mutații sunt diferite de la pacient la pacient, iar unele dintre ele generează modificări la nivelul proteinelor care se găsesc pe suprafața celulelor. Aceste proteine de pe suprafața celulelor mutante sunt recunoscute ulterior de sistemul imun, al cărui răspuns vizează distrugerea celulelor canceroase. Însă, răspunsul imun fizicologic este depășit de complexitatea și agresivitatea procesului tumoral. Prin urmare, intensificarea răspunsului imun este unul dintre obiectivele majore ale terapiei în cancer - imunoterapia.
Află mai multe despre imunoterapia în cancer din articol.
O metodă este prelevarea de celule imune, în acest caz limfocitele de la pacientă, creșterea și multiplicarea lor în laborator pentru a obține 80 de miliarde de celule capabile să recunoască 4 mutații specifice tipului de cancer al pacientei, care au fost transferate ulterior în sângele ei.
O abordare similară a fost folosită pentru a trata cazuri selectate de cancer hepatic, de colon și cervical.
Terapia cu celule T proprii ar putea constitui o șansă la viață, acolo unde nu mai există alte opțiuni de tratament, mai ales la pacienții cu tumori solide neresponsive la terapiile convenționale și cu metastaze, în ciuda costurilor foarte ridicate de până la 500.000 de dolari per pacient.
Deși rezultatele acestui caz particular sunt promițătoare, este necesar un studiu clinic pentru a valida eficacitatea tratamentului. Până acum, echipa medicală de cercetare a tratat alte două femei cu cancer mamar, una care nu a răspuns la terapia experimentală și o a doua care a decedat înaintea evaluării tratamentului.
Între timp, un al studiu prezentat pentru prima dată în cadrul conferinței anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago sugerează că 70% dintre femeile cu forme comune de cancer mamar în stadii incipiente ar putea să nu necesite chimioterapie. În acest caz, un test genetic ar putea stabili care sunt femeile ce pot fi tratate doar chirurgical sau cu terapie hormonală, fără tratament adițional cu agenți chimioterapici care genrează frecvent efecte adverse severe precum vărsăturile, oboseala asociață chimioterapiei și durerii neuropate permanente.
Citește pe larg despre varsaturile in chimioterapie in articol.
Sursa: New Scientist
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Periostina - o moleculă promițătoare în combaterea unei forme comune de cancer esofagian
- Noua tehnologie de eliberare a medicamentelor promite un tratament eficient împotriva cancerului
- Semnele clinice pot informa medicii cu privire la momentul oportun pentru începerea tratamentului agresiv împotriva leucemiei
- Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni