Umarul dislocat - primul ajutor
Autor: Drăgulin Oana
Umarul este o articulatie sferoidala, alcatuita din trei oase principale:
- humerus - osul care alcatuieste bratul. Acesta participa la alcatuirea articulatiei cu o suprafata globulara, care intra intr-o cavitate sferica de pe marginea externa a omoplatului si de care este legat printr-un sistem de ligamente (tesut conjunctiv), pentru a forma articulatia.
- clavicula
- scapula - omoplatul, osul cu fata cea mai mare din regiunea umarului si toracelui.
Alte componente anatomice ale umarului:
- bursele - saci umpluti cu lichid sau formatiuni in forma de saci - inconjoara si tapeteaza oasele, permitand efectuarea miscarilor.
- muschii - inclusiv trapezul, deltoidul, pectoralii si latissimus dorsi - exercita presiune deasupra, dedesubtul sau in jurul articulatiei umarului, conferindu-i stabilitate.
- tendoanele (tesut conjunctiv) - leaga muschii de oase. Permit efectuarea miscarilor mainii si bratului in spatiu, pe toate cele trei directii.
Un umar dislocat este un numar „iesit din articulatie”. Acesta leziune se produce atunci cand humerusul iese proeminent din articulatie in afara, de obicei in fata sau deasupra articulatiei umarului.
In cazurile grave, ligamentele, tendoanele, ca si alte parti alcatuite din tesut conjunctiv sunt strivite, iar leziunile produse nervilor si vaselor de sange pot duce la paralizia mainii si bratului.
Umarul dislocat poate fi produs de un traumatism, cum ar fi o lovitura directa, o cadere pe umar sau pe mana si bratul, in pozitie intinsa.
Predispozitia pentru dislocarea de umar poate fi si genetica, mai ales la cei la care umarul „sare” sau „iese” adesea sau usor. Deseori, mai multi membrii ai familiei se pot confrunta cu aceasta leziune.
In unele cazuri, leziunea poate aparea in timpul somnului. Dislocarea de umar este frecventa in sporturile ce presupun contact corp la corp, in special in fotbal.
Alte sporturi in care poate aparea aceasta leziune: coborarea pe schiuri, hochei, volei, rugby.
Simptomele umarului dislocat
- durere intensa in momentul producerii leziunii
- limitarea miscarilor de la nivelul umarului
- edem (umflare)
- echimoza (invinetire)
- hemoragie interna
- pozitia ciudata
- umarul sta blocat intr-o pozitie ciudata, avand o ridicatura proeminenta pe sub piele, in partea superioara.
Care sunt primele masuri care trebuie luate?
Folositi o punga cu gheata cat mai repede cu putinta, pentru a reduce edemul. Aceasta va ajuta sa opriti hemoragia interna, reducandu-se edemul.Persoanele cu dislocari recurente reusesc uneori sa-si „puna la loc”, singure, umarul. Este recomandat insa sa va adresati camerei de garda a unui spital sau unui cabinet ortopedic, pentru a stabili cu exactitate gravitatea leziunii si a va aplica tratamentul necesar.
Umarul poate fi imobilizat cu o atela sau un bandaj, ceea ce va ajuta la vindecarea leziunii.
Pentru a reduce durerea si umflatura, puteti lua un antialgic, o combinatie de codeina cu aspirina cu paracetamol si un medicament antiinflamator nesteroisdian. Adresati-va in acest sens farmacistului.
In urma consultului medical, medicul va va recomanda un tratament adecvat.
Evitati activitatile sportive, pana la vindecarea completa a aumarului. Repausul recomandat de medic poate dura intre 3-6 saptamani, in functie de gravitatea leziunii.
Pentru o vindecare mai rapida si de durata, va pot fi de folos si exercitiile fizice speciale, efectuate sub indicatiile medicului specialist sau fizioterapeutului - acestea vor intari musculatura din jurul umarului.
Care sunt efectele disclocatiei de umar pe termen lung?
Daca vindecarea umarului se face complet, in termenii recomandati de medic, umarul isi poate relua activitatea la parametrii normali de miscare.Numai in anumite cazuri mai grave, poate fi necesara interventia chirurgicala, pentru a fi inlaturate ligamentele distruse.
Pentru a preveni recidivele, evitati situatiile in care este expus direct umarul.
Purtati pernute sau umerasi care pot amortiza orice posibila cadere, iar pentru a va tonifia musculatura din regiunea umarului, folositi greutati si efectuati exercitii sub supravegherea unui profesor de sport.
Exercitiile de tonifiere a musculaturii contribuie de asemenea la intarirea tendoanelor si ligamentelor. Folositi initial o punga cu gheata pentru a diminua edemul, iar apoi comprese calde pentru a grabi vindecarea. Tratamentul cu caldura ajuta la dilatarea vaselor de sange capilare in zona leziunii si in jurul acesteia, ducand la cresterea fluxului de sange.
2."Primul ajutor in caz de dislocatie de umar", https://www.mayoclinic.com/health/first-aid-dislocation/FA00009
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Durere groaznica de umar
- Dureri de umar
- Ma doare umarul
- Umar îngheţat
- Mobilitate slaba umar stang
- Operatie la umăr concomitent cu scoaterea șurubului de la mont
- Traumatism umăr
- Durere umar stang-polimialgie sau nu
- Durere umar de o saptamana