Dureri in gat - primul ajutor
©
Autor: Drăgulin Oana
Durerile in gat pot fi foarte intense si suparatoare. Din fericire, cele mai multe dintre acestea sunt cauzate de boli minore si trec de la sine, fara necesitatea unui tratament medicamentos.
Durerile in gat sunt provocate de mai multi factori:
In cazul anumitor simptome asociate cu durerile in gat, poate fi necesara solicitarea ajutorului medical. E cazul sa va alarmati daca:
Nu incercati sa va administrati de unul singur antibiotice. Daca infectia are o natura virala, nu veti obtine niciun rezultat - virusii nu raspund la antibiotice. Dimpotriva, efectul ar putea fi invers celui scontat: riscati slabirea sistemului imunitar.
Antibioticele pot fi utile doar in cazul in care durerea de gat are o natura bacteriana.
Din acest motiv, e bine sa va adresati medicului, pentru a determina cauza durerii si a prescrie in consecinta medicamentele adecvate.
Durerile in gat sunt provocate de mai multi factori:
- infectiile virale, precum raceala comuna (cea mai obisnuita dintre infectiile virale) sau laringita, mononucleoza infectioasa („boala sarutului” produsa de virusul Ebstein Bar, o infectie virala care tinde sa inflameze destul de grav mucoasa gatului si o durere persistenta de gat. Alte exemple de infectii virale sunt oreionul, herpangina sau gripa.
- infectii bacteriene: tonsilita, adenoita, epiglotita, uvulita.
- in cazuri rare: boli cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau chlamydia.
Simptomele durerii in gat
Intrucat durerea in gat apare de obicei in contextul unei infectii virale sau bacteriene, exista o multitudine de simptome cu care se asociaza precum:- dificultati in respiratie (de obicei minore, dar pot deveni serioase)
- migdalele cu puroi, daca este vorba despre o amigdalita pultacee care sta la baza durerii in gat (cel mai des apare la copii, care sunt mai susceptibili la raceli decat adultii, dar se intalneste si la adulti cu un sistem imunitar slabit).
- febra
- limfadenopatie regionala
- rosu in gat
- disfagie
- inapetenta
- greata
- stare de rau
- cefalee
- durere abdominala
- dureri musculare
In cazul anumitor simptome asociate cu durerile in gat, poate fi necesara solicitarea ajutorului medical. E cazul sa va alarmati daca:
- aveti febra persistenta
- prezentati dificultati la inghitire care sa va impiedice hranirea si hidratarea corespunzatoare
- intampinati dificultati in a respira pe gura
- aveti o respiratie suieratoare (wheezing)
- manifestati o stare de astenie fizica
- durerea in gat persista mai mult de doua saptamani - in acest caz, ar putea fi vorba despre o boala de reflux esofagian sau alte patologii.
Ce masuri trebuie luate
In cele mai multe cazuri, durerea trece de la sine, in curs de o saptamana.Nu incercati sa va administrati de unul singur antibiotice. Daca infectia are o natura virala, nu veti obtine niciun rezultat - virusii nu raspund la antibiotice. Dimpotriva, efectul ar putea fi invers celui scontat: riscati slabirea sistemului imunitar.
Antibioticele pot fi utile doar in cazul in care durerea de gat are o natura bacteriana.
Din acest motiv, e bine sa va adresati medicului, pentru a determina cauza durerii si a prescrie in consecinta medicamentele adecvate.
- Odihniti-va. Cu cat sunteti mai odhinit, cu atat organismul dumneavoastra are ma multa forta sa se apere de infectie.
- Hidratati-va bine! Lichidele va vor ajuta sa preveniti deshidratarea, iar lichidele caldute precum ceaiurile, supa va vor calma durerea in gat.
- Puteti incerca sa faceti o gargara cu apa cu sare, pentru calmarea durerii.
- Luati pastile de supt pentru calmarea durerii.
- Luati ibuprofen sau alte antiinflamatoare eliberate fara prescriptie medicala, acetaminofen sau aspirina.
- Puteti incerca, de asemenea, antihistaminice eliberate fara prescriptie medicala si decongestionante pentru a usura din simptomele date de infectie.
- Folositi unui umidificator in timp ce va odihniti
Data actualizare: 17-08-2019 | creare: 25-09-2012 | Vizite: 41986
Bibliografie
1."Cauzele durerii in gat", https://www.webmd.com/cold-and-flu/tc/sore-throat-topic-overview2. "Durerea in gat", https://www.firstaidguide.net/sore-throat/
3. "Remedii pentru durerile in gat", https://www.essortment.com/sore-throat-home-remedy-37599.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri/usturimi frecvente în gat
- Gat iritat
- Nas si urechi infundate, durere in gat mucusuri ingrosate.
- Durere în gat de cateva luni, si disconfort.
- M-am trezit cu o durere in gat si cu simptome de raceala
- Am o problema la care nu ai dau de cap
- Durere persistenta de gat
- Durere în gât!
- Durere de gât
- Durere in gat