Traumele suferite în copilărie pot afecta recunoașterea emoțiilor la maturitate

©

Autor:

Traumele suferite în copilărie pot afecta recunoașterea emoțiilor la maturitate
Recunoașterea corectă a emoțiilor este esențială în interacțiunile și relațiile zilnice, având un rol crucial în comportamentul social adecvat. Studiile anterioare au sugerat că experiențele traumatice din copilărie pot afecta capacitatea de a identifica corect emoțiile, însă amploarea acestor efecte și relația lor cu diferențele individuale au rămas neclare.
Într-un studiu recent publicat în Scientific Reports, cercetătorii investigat impactul traumelor din copilărie asupra acurateții recunoașterii emoțiilor, explorând dacă efectele variază în funcție de emoție, intensitatea stimulului sau modalitatea de prezentare (audiovizuală, facială sau vocală). Participanții, recrutați online și din rândul studenților, au completat chestionare standardizate pentru a evalua traumele din copilărie, psihopatia și alexitimia. Experimentul a implicat prezentarea de stimuli emoționali prin intermediul clipurilor video și audio, cerându-le participanților să identifice emoțiile exprimate.

Rezultatele au arătat că traumele din copilărie au fost asociate semnificativ cu o acuratețe a recunoașterii emoțiilor mai slabă, în special atunci când stimuli erau prezentati în mod audiovizual, comparativ cu cele vocale sau faciale. Totuși, când s-a controlat pentru psihopatie și alexitimie, impactul traumelor din copilărie asupra acurateții recunoașterii emoțiilor nu a mai fost semnificativ, indicând că acești factori pot media relația dintre trauma din copilărie și recunoașterea emoțiilor.

Interesant, efectele traumelor din copilărie asupra acurateții recunoașterii emoțiilor nu au variat semnificativ în funcție de modalitatea de prezentare sau intensitatea stimulului. În plus, s-a observat că traumele din copilărie au avut un impact semnificativ asupra recunoașterii emoțiilor de frică, comparativ cu expresiile neutre, chiar și după controlul pentru psihopatie și alexitimie.

În concluzie, studiul sugerează că traumele din copilărie pot afecta acuratețea cu care persoanele recunosc emoțiile, cu un impact mai pronunțat asupra anumitor emoții, precum frica. Cu toate acestea, efectele sunt relativ mici și pot fi influențate de alți factori psihologici, cum ar fi psihopatia și alexitimia, subliniind importanța controlului pentru diferențele individuale în cercetările viitoare.

sursa: News Medical
foto: Suzanne Tucker/Shutterstock.com

Data actualizare: 16-02-2024 | creare: 16-02-2024 | Vizite: 763
Bibliografie
Associations between childhood trauma and emotion recognition, link: https://www.news-medical.net/news/20240214/Associations-between-childhood-trauma-and-emotion-recognition.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Experiențele traumatizante din copilărie influențează riscul de a dezvolta afecțiuni fizice sau psihice în viața de adult
  • Traumele din copilărie cresc riscul pentru diverse probleme de sănătate fizică și psihică la vârsta adultă
  • Traumele din copilărie cresc de 3 ori riscul de boală mintală la vârsta adultă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum