Consumul frecvent de ceai (verde, negru și oolong) ar putea amâna declinul cognitiv
©
Autor: Costin Oana

Rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători chinezi ar putea avea implicații mari pentru prevenirea acestei afecțiuni și pentru amânarea declinului cognitiv care apare la vârsta a treia.
Conform acestui studiu, un consum frecvent de ceai (băutura obținută prin infuzarea plantei de ceai) ar scădea riscul de declin cognitiv, mai ales la persoanele care au o predispoziție genetică spre boala Alzheimer.
Pentru că studiile anterioare au arătat că ceaiul are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți (printre rezultate se numără și o asociere între consumul de ceai verde și funcționarea mai bună a memoriei), cercetătorii de la Departamentul de Psihologie Medicală din cadrul Universității din Singapore și-au propus să determine măsura în care consumul de ceai ar influența declinul cognitiv.
În perioada 2003-2005, autorii au adunat informații privind consumul de ceai a 957 de participanți cu vârsta peste 55 de ani – cât de mult ceai consumă în general, cu ce frecvență și ce tipuri. Apoi, la fiecare 2 ani până în 2010, participanților li s-au evaluat funcțiile cognitive. În această perioadă, 72 dintre participanți au fost diagnosticați cu tulburări neurocognitive.
S-a observat că cei care au consumat cantitatea cea mai mare de ceai în mod frecvent aveau un risc cu aproximativ 50% mai mic de declin cognitiv, comparativ cu cei care consumau rar această băutură.
În plus, la cei cu gena APOE e4 (asociată cu un risc crescut de Alzheimer) și care beau frecvent ceai, riscul de declin cognitiv era cu 86% mai scăzut.
Dintre tipurile de ceai, cele mai eficiente s-au dovedit a fi ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong. Se presupune că acțiunile antiinflamatorii, antioxidante și alte proprietăți bioactive ar proteja împotriva degenerării vasculare și neuronale.
Studiul a fost publicat în The Journal of Nutrition, Health & Aging.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 29-03-2017 | creare: 29-03-2017 | Vizite: 1578
Bibliografie
Drinking tea could help stave off cognitive decline, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316619.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Reacția zilnică la durerea partenerului îi influențează acestuia recuperarea
- Un medicament folosit împotriva bolilor mintale grave, sigur și fezabil pentru administrarea simultană în doze de până la 25 mg
- Programele de educare a inteligenţei emoţionale din şcoli au beneficii pe termen lung
- Relația dintre stilul de viață din copilărie și simptomele sănătății mintale în adolescență
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Mancarime teribila
- Modul de preparare si valabilitatea ceaiului verde
- Ceai verde antiadipos
- Ceaiul verde interactioneaza cu ac?
- Constipatie vs diaree
- Interactioneaza ceaiul de merisor cu anticoncepţionalele bellara?
- Ceai verde.Intrebare.
- Ceaiul verde/ceaiul negru
- Ceaiul verde... beneficii si riscuri
- Ce pot pati daca beau ceai verde luând totodată tratament psihotrop?