Risc mai mare de depresie pentru tinerii cu experiențe negative pe Facebook

©

Autor:

Risc mai mare de depresie pentru tinerii cu experiențe negative pe Facebook

Utilizatorii tineri de Facebook care au experiențe negative pe această rețea de socializare (neînțelegeri, comentarii răutăcioase, agresivitate verbală, contacte nedorite) au un risc semnificativ de depresie, arată un studiu al cercetătorilor de la Brown University School of Public Health.


Spre deosebire de cercetările anterioare privind efectele rețelelor de socializare, care au utilizat ca măsurători durata folosirii rețelelor de socializare sau tonul postărilor care apăreau în news feed, studiul de față a măsurat prevalența, frecvența, intensitatea și natura evenimentelor negative interpersonale ale celor 264 de participanți.


O altă noutate adusă de acest studiu este că tinerii participanți au luat parte și la o altă cercetare când erau copii și adolescenți, înainte să fie lansat Facebook, ceea ce a permis autorilor să observe că simptomele de depresie la un nivel ridicat pe care le aveau în prezent erau determinate de experiențele negative avute pe Facebook, nefiind doar o reflectare a acestora.


Din cei 264 de participanți, 82% au declarat că au avut cel puțin o experiență negativă de când și-au făcut cont și 55% au avut una în anul precedent, iar 63% au avut cel puțin 4 astfel de experiențe. Totodată, 24% dintre participanți au raportat simptome de depresie moderate-severe. Pentru a vedea dacă aceste simptome pot fi atribuite evenimentelor negative de pe Facebook, în analiza statistică cercetătorii au controlat variabile precum depresia la vârsta adolescenței, statusul sănătății mentale al părinților, sexul, rasa și etnia, spijinul social de care au declarat că au parte, utilizarea zilnică a Facebook-ului, venitul mediu lunar, nivelul educațional și existența unui loc de muncă.


În urma acestor ajustări, s-a observat că persoanele care au experiențe negative pe Facebook au un risc total de a prezenta simptome depresive de 3,2 ori mai mare decât persoanele care nu au astfel de experiențe.


S-au observat totodată și variații ale riscului în funcție de tipul experienței: agresivitatea verbală și comentariile răutăcioase au fost asociate cu un risc de 3,5 ori mai mare (dacă aveau o frecvență de 1-3), iar pentru contactele nedorite riscul a fost de 2,5 ori mai mare (dacă aveau o frecvență de cel puțin 4). Totodată, cu cât o persoană percepea incidentele ca fiind mai grave, cu atât era mai mare probabilitatea de a arăta semne de depresie.


Autorii studiului consideră totodată că riscul bulling-ului sau a intrării în contact cu persoane nedorite este mult mai mare în mediul online decât în realitate și că persoanele care se confruntă cu evenimente negative pe Facebook ar trebui să ia o pauză sau să elimine din lista de prieteni pe cei care devin sursa depresiei lor.


Studiul a fost publicat în Journal of Adolescent Health.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 26-02-2019 | creare: 12-09-2016 | Vizite: 1592
Bibliografie
Negative experiences on Facebook linked to increased depression risk in young adults, link: https://medicalxpress.com/news/2016-09-negative-facebook-linked-depression-young.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •