Tratamentul mai rapid împotriva cancerului de sân, la fel de eficient ca tratamentul de durată
Autor: Teodorescu Mihai
Tratamentul efectuat prin iradierea parțială accelerată a sânului este la fel de eficient ca tratamentul standard, deși durata de timp petrecută de pacient în spital este uneori chiar și de cinci ori mai mică, se arată într-un studiu recent.
Cercetarea actuală, condusă de către oameni de știință de la Centrul de Cancer din cadrul rețelei Hamilton, arată rate similare de recurență a cancerului de sân la pacientele tratate cu fascicul extern pe parcursul unei săptămâni, comparativ cu pacientele tratate pe parcursul a trei-cinci săptămâni. Necesitatea de a modifica modalitatea de tratare a pacientelor cu cancer de sân, astfel încât timpul petrecut în spital să scadă, reprezintă principalul motiv pentru care a fost demarat actualul studiu.
„Am vrut să facem un studiu pentru a vedea dacă am putea scurta tratamentul, deoarece trei-cinci săptămâni nu este ideal pentru pacienți”, a declarat Timothy Whelan, medic oncolog la Hamilton Health Sciences. Iradierea parțială accelerată a sânului a oferit rezultate promițătoare în tratamentul cancerului la femeile diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient care suferă o intervenție chirurgicală de conservare a sânului (lumpectomie). Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că numărul pacientelor care au avut radiații de o toxicitate moderată a fost unul semnificativ mai mare în urma tratamentului efectuat prin iradiere parțială accelerată. De asemenea, în urma tratamentului rapid a crescut numărul femeilor care au considerat căcă sânul lor arată bine.
Din punct de vedere statistic, aproximativ 13% dintre pacientele care au avut radiații la nivelul întregului sân au avut o toxicitate moderata, comparativ cu 32%, pentru cele care au suferit radiații la nivelul părților afectate de cancer. Totodată, aproximativ 16% mai multe femei tratate cu tratament parțial accelerat la sân au considerat că sânul lor nu arată bine. Iradierea parțială accelerată a sânului constă în livrarea radiațiilor la nivelul părților din sân afectate de cancer, în doze semnificativ mai mari decât în cazul unui tratament standard. În mod normal, tratamentul se efectuează în maximum o săptămână. În cazul tratamentului standard, radiațiile sunt efectuate pe întreg sânul, în cantități mai mici, însă pe o perioada de minimum trei săptămâni.
sursa: News Wise
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Aspirină și inhibitori de pompă protonică pentru prevenția cancerului esofagian
- Folosind enzime vechi de 650 de ani, cercetătorii ar putea viza în viitor eliminarea celulelor canceroase
- Bolnavii de cancer pulmonar cu metastaze la creier ar putea fi scutiți de radioterapie craniană
- O nouă metodă, mai precisă, de depistare a cancerului cervical
- Modificari nivel hemoglobina dupa operatie cancer de san
- Noduli la san, cancer sau nu?
- Rog interpretare analiza imunohistochimie
- Interpretare examen histopatologic
- Neoplasm malign, stadiul 2!
- Cancerul la san
- Cancer la san sau nu? (analize incluse) Apreciez orice fel de ajutor, va rog!
- Este posibil sa fie cancer de san?
- Alimentatie si tratament in cazul cancerului de san si plaman
- Cancer la san