Aspirină și inhibitori de pompă protonică pentru prevenția cancerului esofagian

©

Autor:

Aspirină și inhibitori de pompă protonică pentru prevenția cancerului esofagian
În cadrul conderinței ASCO 2018 (American Society of Clinical Oncology) s-au prezentat pentru prima dată rezultatele fazei III a trial-ului AspECT(Aspirin and Esomeprazole Chemoprevention in Barrett's Metaplasia). Astfel, s-a concluzionat că utilizarea în asociere a aspirinei și a inhibitorilor de pompă protonică (IPP) în doze mare ar putea proteja împotriva cancerului de esofag la pacienții cu risc crescut de malignizare.

Adenocarcinomul esofagian apare frecvent ca o complicație a esofagului Barrett. 

În rândul participanților la studiu 2563  prezentau esofag Barrett și erau tratați înainte de înrolare cu inhibitori de pompă de protoni (esomeprazole) la recomandarea medicului.

Esofagul Barrett este caracterizat de modificarea precanceroasă a mucoasei esofagiene ca urmare a injuriilor acide repetate la nivelul segmentului inferior.

Citește pe larg despre esofagul Barrett în articol. 

Trial-ul randomizat a prezentat 4 brațe de studiu în funcție de tratamentul administrat, astfel:
  • doză mare de esomeprazol (80 mg/zi)
  • doză mare de esomeprazol și doză redusă de aspirină (300 mg/zi)
  • doză mică de esomeprazol (40 mg/zi)
  • doză mică de esomeprazol și doză redusă de aspirină.

Asocierea aspirinei s-a datorat efectului ei anti-inflamator. Din considerente etice nu a existat și un placebo-controlat, iar durata medie de monitorizare a fost de 8,9 ani.

Deoarece doar 2-3% dintre pacienții cu esofag Barrett dezvoltă în timp cancer esofagian, studiul a analizat un ansamblu de evenimente (și momentul corespunzător apariției): mortalitatea generală, diagnosticul de adenocarcinom esofagian sau a unui grad avansat de displazie a mucoasei esofagului, existența unor condiții precanceroase cu risc crescut.

Investigatorii au declarat o întârziere cu 27% a evenimentului terminal (mortalitatea generală) în cazul tratamentului cu doză mare versus doză mică de esomeptrazol.

Janusz Jankowski, coordonatorul principal al studiului, menționează și ratele de supraviețuire după 8 ani: 90% versus 87% în cazul medicației cu doză mare versus doză mică de esomeptrazol, rezultând o diferență absolută de 3%. Totuși, trebuie amintit că beneficiile în ceea ce privește supraviețuirea au fost remarcate începând cu anul 7 de la inițierea chimiprevenției zilnice.

În schimb, beneficiile asocierii tratamentului cu aspirină la medicației cu IPP se situează la limită.

Aspirina ar putea scădea riscul general de cancer 

Riscuri versus beneficii

Beneficiile asupra mortalității generale asociate suplimentării tratamentului cu aspirină s-ar putea datora efectelor protective cardio- și cerebro-vasculare. Jeffrey Meyerhardt, medic docotr în cadrul Institutului pentru Cancer Dana-Farber atrage atenția asupra definiției derutante a dozei reduse de aspirină, stabilită în trial la 300 mg/zi, deși doza eficientă cea mai redusă pornește de la 80 mg/zi.

De asemenea, se consemnează majorarea exponențială riscului administrării cronice de aspirină odată cu înaintarea în vârstă, după 65 de ani. Având în vedere că vârsta medie a participanților s-a situat în jurul a 50 de ani, plus cei 9 ani de monitorizare, beneficiile după alți 5 până la 10 ani ar putea să fie mai mici sau inexistente, sau din contră ar putea crește riscul de deces prin complicații asociate administrării zilnice de aspirină precum hemoragia gastrointestinală sau accidentul vascular cerebral.

Printre efectele adverse ale administrării pe termen lung a indibitorilor de pompă protonică se numără: alterarea absorbției zincului, magneziului, fierului, a vitaminei B12, respectiv hipersecreția de gastrină, un hormon gastric cu rol trofic și posibile implicații în apariția adenocarcinomului gastric și a cancerului pancreatic.

Medicamentele antiactide administrate pe termen lung ar putea crește riscul de cancer gastric

Studii suplimentare sunt necesare pentru a stabili siguranța și eficiența dozelor mari de inhibitori de pompă protonică, în asociere sau nu cu doze scăzute de aspirină în chimioprevenția adenomului esofagian la pacienții cu esofag Barrett.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 11-10-2019 | creare: 11-06-2018 | Vizite: 1824
Bibliografie
Aspirin Plus PPI Prevents Esophageal Cancer, link: https://www.medscape.com/viewarticle/897636?src=wnl_edit_tpal&uac=206814SR&impID=1650255&faf=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Periostina - o moleculă promițătoare în combaterea unei forme comune de cancer esofagian
  •