Tratamentul cu antibiotice în exacerbările BPOC

Tratamentul cu antibiotice în exacerbările BPOC

©

Autor:

Tratamentul cu antibiotice în exacerbările BPOC
Exacerbările acute în boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) reprezintă cauza principală de spitalizare È™i deces în cazul pacienÈ›ilor cu patologie pulmonară.
BPOC-ul este o afecÈ›iune cronică, având ca principal factor etiologic fumatul, caracterizată prin limitarea fluxului respirator care nu este total reversibilă. În componenÈ›a sa include emfizemul pulmonar, bronÈ™ita cronică È™i boala căilor aeriene mici. Emfizemul constă în dilatarea spaÈ›iilor aeriene situate distal de bronÈ™iola terminală, cu distrucÈ›ia peretelui/septului interalveolar È™i se manifestă prin dispnee. BronÈ™ita cronică este produsă de hipertrofia (creÈ™terea dimensiunilor) È™i hiperplazia (creÈ™terea numărului) glandelor mucoase, cu hipersecreÈ›ie de mucus, fiind definită clinic prin tuse cronică È™i spută. Boala căilor aeriene mici presupune fibroză inflamatorie È™i obstrucÈ›ia parÈ›ială (îngustarea) bronÈ™iolelor mici, caracterizată clinic prin tuse È™i dispnee.

Boala pulmonară obstructivă cronică produce 2,75 de milioane de decese anual, ocupând locul 4 în lume ca È™i cauză de deces, această patologie fiind întâlnită la 5-10% din populaÈ›ia adultă a globului.

Exacerbările reprezintă episoade de accentuare a tusei È™i a dispneei, însoÈ›ite È™i de modificări cantitative È™i calitative ale sputei. Acestea pot fi însoÈ›ite de febră, inflamaÈ›ia tractului respirator superior sau mialgii. FrecvenÈ›a exacerbărilor este direct proporÈ›ională cu accentuarea obstrucÈ›iei fluxului respirator, în stadiile III/IV GOLD pacienÈ›ii având în medie unu-trei episoade pe an. Conform studiilor, 80% din exacerbări se datorează infecÈ›iilor, din care 40-50% sunt bacteriene. InfecÈ›iile respiratorii virale sunt prezente într-o treime din exacerbările BPOC, iar în 20-35% din cazuri nu este identificat niciun factor precipitant. Exacerbările care necesită suport ventilator se asociază cu o rată de deces de aproximativ 40%.

Ca tratament în exacerbări sunt folosite bronhodilatatoarele (beta-agoniÈ™ti cu durată lungă de acÈ›iune) È™i anticolinergicele. Corticosteroizii administraÈ›i sistemic sau inhalator constituie terapia adjuvantă în BPOC, glucocorticoizii inhalatori reducând frecvenÈ›a exacerbărilor cu 25-30%, fiind utilizaÈ›i mai ales la pacienÈ›ii cu exacerbări frecvente sau care asociază o componentă astmatică. PacienÈ›ii cu exacerbări severe beneficiază de oxigenoterapie È™i în unele cazuri, de ventilaÈ›ie mecanică.

La internare, pacienÈ›ii cu exacerbări BPOC primesc terapie antibiotică empirică, apoi după identificarea bacteriei se trece la antibioterapie È›intită. Conform unui studiu realizat pe un număr redus de pacienÈ›i, moxifloxacina este eficientă în tratamentul exacerbărilor. De asemenea, antibioterapia profilactică È™i vaccinarea antigripală scad frecvenÈ›a exacerbărilor la pacienÈ›ii cu BPOC.

Dintre antibioticele testate în cadrul acestei meta-analize, diritromicina a obÈ›inut o rată crescută de vindecare, cu un număr redus de efecte adverse. Ofloxacina, ciprofloxacina È™i trimetoprim-sulfametoxazol au determinat o rată crescută de vindecare, cu efecte adverse medii. În ciuda rezultatelor obÈ›inute, tratamentul antibiotic trebuie utilizat cu precauÈ›ie în exacerbările BPOC.

Sursa: Medscape

Data actualizare: 15-11-2018 | creare: 15-11-2018 | Vizite: 9074
Bibliografie
-Antibiotics for Treatment of Acute Exacerbation of Chronic Obstructive Pulmonary Disease, https://www.medscape.com/viewarticle/892063_1
-Sethi S, Murphy TF. Infection in the pathogenesis and course of chronic obstructive pulmonary disease. N Engl J Med. 2008;359(22):2355–65.
-Kiser TH, Vandivier RW. Severe acute exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease: does the dosage of corticosteroids and type of antibiotic matter? Curr Opin Pulm Med. 2015;21(2):142–8.
-Vollenweider DJ, Jarrett H, Steurer-Stey CA, Garcia-Aymerich J, Puhan MA. Antibiotics for exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev. 2012;12:CD010257.
-Joseph Loscalzo, Harrison Pneumologie și Terapie Intensivă, ediția a II-a, pag. 185, 195
-Kumar Abbas Aster, Robbins Patologie Bazele morfologice și fiziopatologice ale bolilor, ediția a IX-a, pag.463
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de somn este asociat cu un risc crescut de criză în BPOC
  • Eficientizarea somnului la persoanele cu boală pulmonară obstructivă comună
  • AlimentaÈ›ia sănătoasă ar putea avea un rol esenÈ›ial în reducerea riscului de boala pulmonară obstructivă cronică
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum