Tratamentul corect al negilor și papiloamelor

©

Autor:

Tratamentul corect al negilor și papiloamelor

Negii și papiloamele reprezintă formațiuni tumorale benigne inestetice cauzate în general de infecții virale, care pot apărea pe orice parte a corpului și care pot provoca un important disconfort fizic, în funcție de localizarea lor. Tratamentul corect al negilor și papiloamelor este important pentru ameliorarea simptomelor neplăcute și pentru recăpătarea aspectului pielii. Există mai multe opțiuni disponibile pentru tratarea negilor și papiloamelor, iar alegerea tratamentului potrivit depinde de factori precum dimensiunea, numărul sau localizarea negilor sau papiloamelor și de starea generală a pacientului. (1, 2, 3)

Opțiuni de tratament medical

Opțiunile medicale, cum ar fi crioterapia, excizia chirurgicală, electrocauterizarea și tratamentul cu laser, pot fi eficiente în îndepărtarea negilor și papiloamelor. O astfel de abordare este recomandată atunci când formațiunile creează disconfort, afectează aspectul estetic al pielii sau determină alte simptome, precum durere, mâncărime sau iritație constantă. În plus, tratamentul medical se recomandă dacă negii sau papiloamele se răspândesc în alte zone ale corpului sau recidivează după tratamente anterioare, cât și dacă negii și papiloamele se află în zone sensibile, cum ar fi fața, gâtul, mâinile sau picioarele. (1, 2)

Crioterapia

Crioterapia este o procedură medicală care implică utilizarea azotului lichid sau a altor substanțe foarte reci pentru a trata diverse afecțiuni dermatologice sau alte condiții medicale. Principiul de bază al crioterapiei constă în expunerea țesutului afectat la temperaturi extreme scăzute, cu scopul de a distruge celulele anormale sau leziunile. În ceea ce privește tratamentul corect al negilor și papiloamelor, crioterapia implică aplicarea directă a azotului lichid la temperaturi foarte scăzute pe zona afectată.

Procedura de crioterapie pentru negi și papiloame este de obicei nedureroasă și se realizează în cabinetul medicului dermatolog. Azotul lichid este aplicat pe neg sau papilom folosind un aplicator special, cum ar fi o bucată de vată sau o sondă de metal. Zona este expusă la rece pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei între 10 și 30 de secunde, în funcție de dimensiunea și localizarea leziunii. Crioterapia provoacă distrugerea celulelor leziunii prin congelare, astfel că negul sau papilomul se elimină treptat. Procesul de vindecare poate varia în funcție de dimensiunea și adâncimea leziunii tratate. (4, 5)

Electrocauterizarea

Electrocauterizarea este o procedură medicală care presupune utilizarea unui dispozitiv electric, numit electrocauter, pentru a arde negii și papiloamele. Electrocauterizarea este potrivită în general negii mici și papiloamele superficiale și implică aplicarea unui curent electric de înaltă frecvență la vârful electrocauterului, care se află în contact direct cu leziunea.

Electrocauterizarea are avantajul de a fi o procedură relativ rapidă și eficientă pentru îndepărtarea negilor și papiloamelor. Cu toate acestea, procedura poate fi asociată cu o perioadă de vindecare mai lungă decât în cazul altor proceduri medicale, perioadă în care se vor forma cruste și în care pot exista scurgeri temporare din neg sau papilom. De asemenea, este posibil să apară cicatrici după procedură. (6, 7)

Excizia chirurgicală

Tratamentul corect al negilor și papiloamelor prin excizie chirurgicală presupune îndepărtarea leziunii cu un bisturiu sau un alt instrument chirurgical, sub anestezie locală. Excizia chirurgicală poate fi o opțiune pentru negii sau papiloamele mai mari sau care cauzează un disconfort semnificativ. Excizia chirurgicală poate fi mai invazivă, dar oferă o soluție permanentă pentru negi și papiloame, probabilitatea de reapariție a acestora fiind una redusă. (10, 11)

Imunoterapia

Imunoterapia este o formă de tratament care implică administrarea sau injectarea unei substanțe speciale pe neg pentru a stimula și activa sistemul imunitar al organismului în lupta împotriva infecției cu HPV, care a determinat apariția negilor. O astfel de abordare terapeutică este utilizată în mod obișnuit în cazul persoanelor care prezintă un număr crescut de veruci sau negi care nu răspund la alte tratamente disponibile.

Prin imunoterapie, se urmărește întărirea capacității naturale a sistemului imunitar de a recunoaște și de a neutraliza virusul responsabil de formarea negilor. Substanțele utilizate în imunoterapie pot fi de diferite tipuri, inclusiv substanțe chimice sau extracte din organismul pacientului sau sintetizate în laborator. Ca orice formă de tratament, imunoterapia poate avea și efecte secundare, care pot include reacții locale la locul de administrare (cum ar fi roșeață, mâncărime sau umflături temporare) sau reacții sistemice (febră sau oboseală temporară). (1, 9)

Tratamentul cu cantharidin

Tratamentul corect al negilor și papiloamelor poate implica, de asemenea, aplicarea pe neg sau pe leziunea cutanată a unui produs topic. În general se utilizează cantharidin, un compus chimic derivat din gândacul Lytta vesicatoria, utilizat de secole în medicina tradițională pentru proprietățile sale vezicante și antineoplazice. Tratamentul cu cantharidină trebuie să fie efectuat și supravegheat de către un medic dermatolog, deoarece autoadministrarea sau utilizarea cantharidinei fără supraveghere medicală poate fi periculoasă și poate cauza arsuri sau iritații severe ale pielii. (8)

Tratamentul corect al negilor și papiloamelor: sfaturi pentru îngrijirea negilor și papiloamelor

  • evitați administrarea tratamentelor medicale fără supraveghere medicală sau fără indicațiile unui medic dermatolog;
  • protejați-vă pielea (pentru a preveni răspândirea și infecția cu viruși care cauzează negi sau papiloame, este important să evitați atingerea sau zgârierea leziunilor și să evitați împărțirea obiectelor personale cu alte persoane);
  • evitați auto-tratamentul cu metode neconfirmate (există o varietate de remedii populare sau metode alternative disponibile pentru tratarea negilor și papiloamelor, multe dintre acestea fiind ineficiente sau chiar periculoase în unele cazuri);
  • mențineți o igienă corespunzătoare (spălați-vă mâinile frecvent cu apă și săpun pentru a reduce riscul de infectare cu virusul HPV);
  • consultați medicul, atunci când negii și papiloamele persistă sau cauzează disconfort. (1, 2, 3)


Concluzie

Tratamentul corect al negilor și papiloamelor este decis în urma consultării unui medic specialist în dermatologie, pe baza unor particularități individuale ale formațiunilor. Opțiunile medicale, cum ar fi crioterapia, electrocauterizarea sau tratamentul cu laser, pot fi eficiente în îndepărtarea negilor și papiloamelor, cu riscuri extrem de reduse. Este important de menționat că auto-tratamentul negilor și papiloamelor nu este recomandat, deoarece există riscul de deteriorare a acestora sau de a provoca răspândirea infecției virale. (2, 3)


Data actualizare: 17-05-2023 | creare: 17-05-2023 | Vizite: 1687
Bibliografie
(1) Patient education: Common warts, plantar warts, and flat warts (Beyond the Basics), link: https://www.uptodate.com/contents/common-warts-plantar-warts-and-flat-warts-beyond-the-basics/print
(2) How to treat warts, link: https://www.healthdirect.gov.au/wart-treatments
(3) Human Papillomavirus Infection: Management and Treatment, link: https://www.intechopen.com/chapters/72773
(4) Cryotherapy, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21099-cryotherapy
(5) What are the benefits of cryotherapy? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319740
(6) Electrocautery, link: https://emedicine.medscape.com/article/2111163-overview
(7) Electrocauterization, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24032-electrocauterization
(8) Cantharidin, link: https://dermnetnz.org/topics/cantharidin
(9) Immunotherapy for warts, link: https://www.dermatologytimes.com/view/immunotherapy-warts
(10) Surgical Removal of Warts and Verrucae, link: https://www.thelondoncosmeticclinic.co.uk/treatments/surgical-removal-of-warts-and-verrucae
(11) Cutaneous Warts: Is Surgical Excision Still A Viable Option? link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2005/1215/ol2.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Papiloamele sau negii trebuie extirpaţi? - atitudinea corectă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum