Tratament nou împotriva dorinței de a consuma alcool la persoanele dependente

©

Autor:

Tratament nou împotriva dorinței de a consuma alcool la persoanele dependente
Un cercetător în domeniul adicţiei de substanţe din cadrul Universităţii McMaster din Hamilton, Ontario, Canada a descoperit un nou tratament cu potenţialul de a combate pofta de a consuma alcool întâlnită la persoanele dependente.

Impulsul sau dorinţa irezistibilă de a retrăi senzaţia de plăcere resimţită în momentul consumului de alcool este des implicat în apariţia recăderilor la persoanele tratate pentru dependenţă. În momentul consumului, creierul învaţă să asocieze nu numai substanţa consumată (în acest caz alcoolul), ci şi circumstanţele în care substanţa a fost utilizată cu efectele sale pozitive astfel că, uneori, dorința de a consuma alcool poate fi declanşată de simpla prezenţă a acestor factori circumstanţiali, chiar şi la mare distanţă de la obţinerea abstinenţei. Tocmai de aceea, diminuarea sau abolirea sa reprezintă condiţii necesare pentru menţinerea abstinenţei pe termen lung.

Majoritatea medicamentelor pentru tratarea dependenţei de alcool existente la ora actuală fie reduc efectele pozitive asociate consumului de alcool (precum naltrexona), fie determină apariţia unor simptome neplăcute în momentul consumului concomitent de alcool (precum disulfiramul).

Noua abordare propusă de James MacKillop, profesor de psihiatrie şi neuroştiinţe comportamentale la Michael G. DeGroote School of Medicine din cadrul Universităţii McMasters, constă în reducerea dorinței de a consuma alcool prin accelerarea efectelor terapiei comportamentale (utilizată pentru a învăţa pacientul cum să facă faţă situaţiilor riscante asociate cu apariţia poftei de alcool) cu ajutorul unei medicament numit cicloserină D. Rezultatele studiului au fost publicate în numărul din luna aprilie al jurnalului Translational Psychiatry.

Utilizat ca antituberculos de linia a doua, cicloserina D are proprietatea de a traversa bariera hemato-encefalică şi de a acţiona ca agonist parţial al receptorilor NMDA de la nivel cerebral, implicaţi în procesele de învăţare şi memorie. Tocmai de aceea, în contextul în care pacientul dependent de alcool este învăţat să nu reia consumul de alcool în momentul în care se confruntă cu acei factori circumstanţiali amintiţi mai sus, administrarea lui ar putea amplifica procesul de învăţare şi reduce dorința de a consuma alcool.

Conform lui MacKillop, „rezultatele studiului constituie o primă dovadă a faptului că acest medicament poate accelera reducerea dorinței de alcool şi poate îmbunătăţi astfel tratamentul pentru alcoolism. De asemenea, studiul susţine utilizarea de medicamente care amplifică procesul de învăţare pentru a îmbunătăţi terapia comportamentală utilizată în tratamentul adicţiilor”.

Studiul, realizat la Universitatea din Georgia cu un an în urmă, a constat în compararea eficacităţii cicloserinei D cu cea a unei molecule placebo administrate pacienţilor ca medicament complementar terapiei comportamentale. Jumătate dintre cei 37 de participanţi la studiu au primit cicloserina D, iar restul placebo, fiind ulterior aduşi într-un mediu asemănător unui bar recreat în laborator. Băutura lor preferată le-a fost turnată în pahare şi li s-a cerut să o miroasă în mod repetat, dar să nu o bea. După mai multe astfel de sesiuni, s-a observat că pofta pentru alcool a tuturor paticipanţilor se redusese semnificativ, mai ales în cazul celor care primiseră cicloserină D. Efectul de reducere a poftei a apărut încă de la prima administrare a medicamentului şi a persistat până la terminarea studiului. În final, participanţii care primiseră cicloserină D au raportat un nivel extrem de scăzut al poftei de alcool în momentul în care erau aduşi în bar.

„Recrearea unui bar în laborator ca măsură de tratament a persoanelor dependente de alcool este o procedură neobişnuită, dar era crucial pentru noi să vedem care sunt efectele pe care medicamentul acesta le are asupra pacienţilor reali care primesc tratamentul, ca o bază pentru viitoare studii mai mari”, afirmă MacKillop.

Comparativ cu cei care primiseră placebo, consumul de alcool al celor trataţi cu cicloserina D fusese de asemenea mult mai mic şi semnificativ din punct de vedere statistic. Tratamentul a fost asociat cu efecte adverse minime.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 26-05-2015 | creare: 26-05-2015 | Vizite: 7247
Bibliografie
1. https://medicalxpress.com/news/2015-04-aims-quench-alcohol-cravings.html#nRlv
2. Dependenţa de alcool – actualităţi ale teoriei neurobiologice şi premizele tratamentului modern, Prelipceanu D., Romanian Journal of Psychiatry, link: www.romjpsychiat.ro/uploads/revista/1-2013/1.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Un nou tratament pentru dependența de alcool
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  •