Transplantul renal
Autor: Dr. Stiuriuc Simona
Pacientii diagnosticati cu insuficienta renala terminala dispun de mai multe optiuni de tratament, dintre care dializa si transplantul renal. Pacientii considerati a fi potriviti pentru un transplant renal sunt in prealabil supusi unui examen medical complet. Pe perioada asteptarii unui rinichi compatibil, tratamentul consta in efectuarea dializei.
Transplantul renal consta in inlocuirea pe cale chirurgicala a rinichilor bolnavi cu un rinichi sanatos prelevat de la o alta persoana (donator). Rinichiul sanatos („grefa”) preia functiile rinichilor nefunctionali. Se poate duce o viata normala cu un singur rinichi, atat timp cat acesta functioneaza corespunzator.
Transplantul in sine este o operatie chirurgicala. Medicul chirurg plaseaza noul rinichi in abdomen si il ataseaza la artera care aduce sange oxigenat, la vena care transporta sangele cu dioxid de carbon de la rinichi si la uretera care transporta urina de la rinichi la vezica urinara.
Orice operatie prezinta riscuri, dar transplantul renal nu este o interventie chirugicala deosebit de dificila sau complexa. Perioada imediat urmatoare transplantului este decisiva. Medicul va urmari indeaproape evolutia pacientului pentru a se asigura ca rinichiul transplantat functioneaza corespunzator si ca nu este respins de organism.
Transplantul renal trebuie indicat la toti pacientii cu boala renala cronica in stadiu terminal. Un transplant renal de succes ofera o calitate ameliorata si durata prelungita a vietii fata de dializa cronica. Transplantul reprezinta modalitatea terapeutica de electie pentru pacientii cu cu nefropatie diabetica si pacientii pediatrici.
Transplantul renal este tipic clasificat cu donor viu sau decedat in functie de sursa organului donat. Transplantele de la persoane vii sunt caracterizate ca inrudite genetic sau neinrudite, in functie de relatia biologica intre donor si primitor.
Grefele renale intraaobdominale experimentale au fost efectuate pe animale inca din 1930. Autogrefele au supravietuit de obicei in timp ce homogrefele au fost rejectate. Primul transplant renal la om a fost efectuat la un constructor care si-a traumatizat singurul rinichi. Donorul grefei sale a fost mama pacientului. Pacientul a murit la 10 zile mai tirziu datorita nedisponibilitatii hemodializei.
Prima incercare de a controla sistemul imun a folosit iradierea totala a corpului. Folosirea mercaptopurinei ca imunosupresiv mai intii pe animale a blocat procesul de reject si a deschis era medicatiei pentru rejectul de grefa.
Principala problema in transplantul de organ intre pacienti non-identici genetic este sistemul imun al pacientului, care trateaza un rinichi transplantat ca non-propriu si il refuza imediat sau cronic. De aceea medicatia pentru a supresa sistemul imun este esentiala. Totusi supresarea sistemului imun al unui individ il pune pe acesta la risc ridicat de infectie si cancer de piele, in plus fata de efectele adverse ale medicatiei.
Baza pentru majoritatea regimurilor imunosupresive este prednisolonul, un corticosteroid. Acesta inhiba sistemul imun, dar folosirea pe termen lung determina aparitia unor efecte adverse importante incluzind intoleranta la glucoza si diabetul, cresterea in greutate, osteoporoza, slabiciunea musculara, hipercolesterolemia si cataracta. Prednisolonul ca unic medicament este inadecvat in preventia rejectului unui rinichi transplantat. De aceea sunt necesari si alti agenti imunosupresivi.
In prezent rata de supravietuire la un an al pacientului cu donor viu este de 98% iar cu donor decedat este 94%. Durata medie de viata a grefei de la donor viu este de 12-21 de ani iar pentru donor decedat de la 8-13 ani. Insuficienta grefei renale apare datorita rejectului cronic, disfunctiei de grefa si a nefrotoxicitatii facind necesara dializa si frecvent un alt organ la pacient. Dezvoltarea unor noi tehnici terapeutice pentru a preveni rejectul cronic este necesara pentru a prelungi supravietuirea pe termen lung al transplantelor renale.
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-transplant-20666
Transplantul renal,link:
https://www.emedicinehealth.com/kidney_transplant/article_em.htm
Rejectul de grefa renala o problema majora,link:
https://www.kidneyatlas.org/book5/adk5-09.pdf
Transplantul reno-pancreatic,link:
https://www.columbiakidneytransplant.org/
Factorii de risc in transplantul renal,link:
https://www.renaltransplantation.com/
Metode de tratament pentru insuficienta renala,link:
https://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/transplant/
Dializa vs transplant renal,link:
https://www.utdol.com/patients/content/topic.do?topicKey=~MSMtBwVDqkDVzS
Patologia transplantului renal,link:
https://www.isn-online.org/isn/education/subject/list.html?month=current&year=current&subject_id=41
Proceduri chirurgicale si riscuri in transplant renal,link:
https://health.nytimes.com/health/guides/surgery/kidney-transplant/overview.html
Strategii de a preveni rejectul de organ,link:
https://www.online.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=showproducts&searchWhat=books&searchParm=toc&ProduktNr=230419
Tacrolimus si ciclosporina in imunosupresie,link:
https://www.bmj.com/cgi/content/abstract/318/7191/1104
Transplant renal de la donori vii,link:
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=54347
Transplant renal,link:
https://www.find-health-articles.com/msh-kidney-transplantation.htm
Indicatii si contraindicatii in transplantul renal,link:
https://www.umm.edu/transplant/kidney/indkidny.htm
Terapia de substitutie renala,link:
https://www.nephrologychannel.com/rrt/transplant.shtml
Transplantul renal este metoda de electie pentru boala renala stadiu final,link:
https://www.kidneyatlas.org/book5/adk5-14.ccc.QXD.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Transplantul renal si nasterea unui copil dupa intreventie
- Se poate face o donatie de rinichi daca esti insarcinata?
- Transplantul de rinichi
- Infectii urinare repetate cu e. coli
- Transplantul renal si sarcina
- Transplant de rinichii
- Ajutati-ma! Am nevoie urgent de ajutor! insuficiență renală, gradul 5