Transplant hepatic
©
Autor: Dr. Stiuriuc Simona
Contraindicatiile transplantului hepatic
Contraindicatiile absolute acceptate astazi de cele mai multe programe de transplant hepatic cuprind infectia HIV, peritonita bacteriana spontana si alte infectii active, boala cardiopulmonara avansata, neoplazia extrahepatica care nu poate fi vidnecata, abuzuld e alcool si alte substante si imposibilitatea de a se conforma tratamentelor de imunosupresie.Peritonita bacteriana spontana poate fi devastatoare si determina decompensare la un pacient de altfel stabil cu ciroza. Pacientul poate prezenta encafalopatie, hipotensiune, febra, leucocitoza. Dezvoltarea peritonitei la un pacient cu ciroza este un indicator de prognostic negativ.
Daca penumonia sau alta infectie activa este prezenta, rata de mortalitate dupa transplant este ridicata. Daca exista orice dubiu despre prezenta infectiei, paracenteza abdominala, radiografia toracica, analiza urinei si cultura urinara sunt indicate.
Neoplaziile hepatice secundare nu sunt indicatie pentru transplant datorita indicentei tumorale universale in timpul imunosupresiei. Exceptia este considerata neoplasmele neuroendocrine metastazice cum sunt tumorile carcinoide.
Virsta nu mai este considerata o contraindicatie absoluta. Virsta psihologica decit cea cronologica dicteaza practicabilitatea transplantului pentru individ.
Interventiile chirurgicale abdominale anterioare nu exclud succesul unui transplant. Infectia virala B este o contraindicatie datorita recurentei si agresivitatii sale.
Pacientii foarte slabi si malnutriti nu sunt candidati pentru transplant hepatic datorita rezervei deficitare. Daca statusul lor nutritional poate fi ameliorat prin nutritie enterala totala sau parenterala totala prognosticul se amelioreaza.
Frecvent ciroza este asociata cu dezvoltarea hepatocarcinomului. La acesti pacienti transplantul trebuie efectuat sub supravegherea stricta si protocoale terapeutice care sa previna recurenta.
Leziunile de hepatocarcinom mai mici de 5 cm sunt asociate cu un risc de recurenta mai mic. Protocoalele care folosesc chimioembolizarea prezinta rezultate promitatoare pentru tumorile mari.
Data actualizare: 07-08-2013 | creare: 24-02-2010 | Vizite: 43486
Bibliografie
Cine poate fi donor,link: https://www.umm.edu/transplant/liver_donor.htmTransplantul hepatic,link: https://www.emedicinehealth.com/liver_transplant/article_em.htm
Transplantul hepatic de la donor viu,link: https://www.ucsfhealth.org/adult/medical_services/organ_transplants/liver/liver_donor_transplant_facts.html
Xenotransplantarea,link: https://en.wikipedia.org/wiki/Xenotransplantation
Complicatiile transplantului hepatic,link: https://www.wellsphere.com/wellpage/liver-transplantation-complications
Imunosupresia in transplantul hepatic,link: https://content.nejm.org/cgi/content/short/331/17/1154
Strategiile de imunosupressie in transplantul hepatic,link: https://www.ehow.com/way_5601733_immunosuppression-strategies-after-liver-transplant.html
Factorii de risc in dezvoltarea neoplaziei de novo posttransplant hepatic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11699033
Transplantul hepatic in viitor,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1003088/
Rejectul transplnatului hepatic,link: https://www.cambridge-transplant.org.uk/program/liver/liverrejection.htm
Prognosticul dupa transplantul hepatic,link: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S004113450600649X
Factorii de risc pentru infectii dupa transplant hepatic,link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/110212.php
Recentele descoperiri in domeniul transplantului hepatic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583530
Tehnicile transplantului hepatic ortotopic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2020659/
Contraindicatiile transplantului hepatic,link: https://www.medscape.com/viewarticle/451209_5
Primul transplant hepatic efectuat,link: https://news.bbc.co.uk/2/hi/health/281925.stm
Transplantul de organe si HIV,link: https://www.thebody.com/index/treat/transplant.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum