Toxoplasmoza a fost asociată cu sindromul fragilității la vârstnici

©

Autor:

Toxoplasmoza a fost asociată cu sindromul fragilității la vârstnici
Un studiu recent a descoperit că adulții vârstnici cu o concentrație mai mare de anticorpi împotriva parazitului Toxoplasma gondii sunt mai susceptibili să prezinte semne de fragilitate, inclusiv epuizare, pierdere de masă musculară și alte indicații ale sănătății în declin. Cercetarea, realizată de un grup internațional de oameni de știință, inclusiv de la University of Colorado Boulder, University of Maryland School of Medicine și University of A Coruña din Spania, este cea mai recentă care explorează modul în care acest mic organism unicelular ar putea avea impacturi mari asupra sănătății umane.
Studiul a examinat sângele a 601 adulți spanioli și portughezi de peste 65 de ani, împreună cu indiciile unui sindrom geriatric comun cunoscut sub numele de „fragilitate”, care include pierdere în greutate neintenționată, oboseală, pierderea acuității cognitive și alte indicații ale sănătății în declin. Un procent impresionant de 67% dintre subiecții studiului au fost „seropozitivi”, arătând markeri în sânge ai unei infecții latente.

Cercetătorii au descoperit că, printre cei infectați, cei cu o „serointensitate” mai mare sau o concentrație mai mare de anticorpi față de parazit, erau semnificativ mai susceptibili să sufere de fragilitate. Serointensitatea mai mare ar putea reflecta o infecție mai virulentă sau mai răspândită, multiple infecții sau reactivarea recentă a unei infecții latente.

Studiul nu a dovedit că expunerea la T. gondii cauzează fragilitate, ci a identificat o asociere puternică care merită studiată mai departe. Persoanele fragile cu seropozitivitate mare la T. gondii au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de anumiți markeri inflamatori, sugerând că infecția cu parazitul ar putea exacerba inflamația care apare deja cu îmbătrânirea.

T. gondii tinde să se ascundă în țesutul muscular, iar cercetătorii suspectează că ar putea juca un rol în accelerarea sarcopeniei sau pierderea musculară legată de vârstă.

Cercetările se concentrează asupra impactului microorganismelor asupra sistemului imunitar și, astfel, asupra sănătății mintale. Deși T. gondii ar putea avea beneficii de sănătate de care încă nu suntem conștienți, în unele cazuri, microbii benefic pot deveni dăunători.

În cazul T. gondii, anumite medicamente sau boli care compromit sistemul imunitar, cum ar fi HIV sau cancerul, pot permite unei infecții latente să scape de supresie și să se reactiveze, cu efecte adverse. Chiar și la persoanele cu sisteme imunitare sănătoase, funcția imunitară poate scădea odată cu vârsta, permițând T. gondii latent să reapară.

Cercetătorii speră că studiul lor va inspira mai multe cercetări în legătură cu relația dintre T. gondii și fragilitate și, în cele din urmă, va duce la noi modalități de a împiedica parazitul să facă rău.

Pentru moment, ei încurajează oamenii - în special femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar compromis - să ia măsuri pentru a evita infecția, cum ar fi schimbarea zilnică a nisipului din litiera pisicii și spălarea mâinilor după aceea, evitarea consumului de carne insuficient gătită și spălarea fructelor și legumelor.

sursa: Science Daily
foto: CU Boulder Today

Data actualizare: 09-11-2023 | creare: 09-11-2023 | Vizite: 631
Bibliografie
Infection with common cat-borne parasite associated with frailty in older adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231107131909.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii infirmă eficiența unui medicament în reducerea riscului de fragilitate la adulții cu ateroscleroză
  • Alterarea tiparelor circadiene de repaus și activitate la vârstnici poate crește riscul apariției fragilității
  • Relația dintre fragilitate și vulnerabilitate socială: o revizuire sistematică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum