Tirzepatida reduce atât greutatea cât și glicemia la persoanele obeze cu diabet

©

Autor:

Tirzepatida reduce atât greutatea cât și glicemia la persoanele obeze cu diabet

Într-un articol recent publicat în revista The Lancet, cercetătorii au realizat un studiu clinic randomizat de fază III, dublu-orb, controlat cu placebo (RCT) denumit SURMOUNT-2, desfășurat în șapte țări între 29 martie 2021 și 10 aprilie 2023. Studiul a inclus adulți cu vârsta ≥18 ani, cu indice de masă corporală (IMC) ≥ 27 kg/m2, cu hemoglobină glicozilată (HbA1c) între 7-10 și diabet zaharat de tip 2 (DZ). Scopul studiului a fost evaluarea eficacității și siguranței tirzepatidei în comparație cu placebo ca tratament pentru managementul greutății.


În mod specific, s-a evaluat profilul de siguranță și eficacitatea tirzepatidei subcutanate de 10 sau 15 mg, administrate o dată pe săptămână timp de 72 de săptămâni.

 

Tirzepatida este un agonist al receptorilor de polipeptidă insulinotropică dependentă de glucoză (GIP) și receptorilor de polipeptidă asemănător glucagonului-1 (GLP-1).


Contextul studiului se bazează pe faptul că obezitatea crește riscul pentru aproape 200 de afecțiuni asociate greutății, printre care diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și boala renală cronică. Asociațiile Americane și Europene pentru Diabet sunt de acord că reducerea ponderală de 5-15% este cheia în managementul DZ și aduce beneficii pentru sănătate în afara controlului glicemic. Mai mult, o reducere mai mare a greutății corporale (≥10%) îmbunătățește factorii de risc cardio-metabolici și poate chiar duce la remisia diabetului.


Într-un studiu clinic anterior, tratamentul cu tirzepatidă a dus la o reducere a greutății corporale de până la 20.9% după 72 de săptămâni la persoanele obeze care nu sufereau de DZ, îmbunătățind în același timp și alte rezultate legate de sănătate într-un mod dependent de doză. Activitatea sa ca agonist al receptorilor GIP și GLP-1 a avut un efect sinergic asupra homeostaziei glucozei și lipidelor care reglementează consumul alimentar și apetitul.
Astfel, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au aprobat tirzepatida pentru tratamentul DZ la adulți. De asemenea, molecula este în curs de dezvoltare pentru managementul cronic al greutății. Cu toate acestea, studiile la persoanele obeze cu DZ au arătat adesea o reducere mai mică a greutății în urma tratamentului cu medicamente anti-obezitate decât în cazul celor fără diabet.


În cadrul studiului SURMOUNT de fază III, cercetătorii au investigat eficacitatea și siguranța tirzepatidei ca tratament pentru reducerea și menținerea greutății pe termen lung. Au desfășurat acest studiu pe o perioadă de 72 de săptămâni la 77 de centre de cercetare din India, Argentina, Japonia, Brazilia, Rusia, SUA și Taiwan. Toți participanții la studiu au primit trei luni înainte de selecția pentru studiu o dietă, exerciții fizice sau medicamente antihyperglycemic orale pentru managementul DZ.


Echipa a atribuit aleatoriu (1:1:1) tuturor participanților tirzepatida 10 mg, tirzepatida 15 mg sau placebo, administrate subcutanat cu ajutorul unui stilou cu o singură doză, timp de 72 de săptămâni. După perioada de tratament, a urmat o perioadă de monitorizare a siguranței timp de patru săptămâni. Tratamentul a început cu tirzepatida 2.5 mg administrată o dată pe săptămână (sau placebo corespunzător) și doza a fost crescută cu 2.5 mg la fiecare patru săptămâni până la doza țintă, adică 10 sau 15 mg, între săptămânile 12 și 20.


Cercetătorii au selectat 1.514 participanți eligibili pentru studiu, dintre care 938 au fost înscriși în final. Ulterior, 312, 311 și 315 participanți au fost repartizați aleatoriu pentru a primi tirzepatida 10 mg, tirzepatida 15 mg sau placebo corespunzător, formând populația intenționată pentru tratare a studiului.

 

Rezultate:

  • - La participanții cu IMC ≥ 27 kg/m2 și DZ, dozele săptămânale de 10 mg și 15 mg de tirzepatidă au dus la o reducere a greutății corporale de 12.8% și, respectiv, 14.7%, față de 3.2% cu placebo.
  • - până la 83% dintre participanții tratați cu tirzepatidă au obținut o reducere clinic semnificativă a greutății ≥ 5%, iar
  • - aproximativ 50% și o treime dintre participanți au atins o reducere a greutății de 15% sau mai mare,
  • - aproximativ 33% au atins o reducere a greutății de 20% sau mai mare.
  • - 49% dintre participanții tratați cu tirzepatidă au atins nivelul de normoglicemie, adică HbA1c <5,7%, în timp ce doar 3% au atins acest nivel în grupul placebo.
  • - Mai mult, nu au existat cazuri de hipoglicemie severă la cei care au atins acest țel de HbA1c după tratamentul cu tirzepatidă.
  • - tratamentul cu tirzepatidă a cauzat doar evenimente gastrointestinale ușoare până la moderate la unii participanți, cum ar fi diareea și greața.
  • - Tratamentul cu tirzepatidă a îmbunătățit semnificativ factorii de risc cardio-metabolici ai participanților la studiu, cum ar fi tensiunea arterială sistolică, trigliceridele la înfometare și colesterolul cu densitate ridicată și non-colesterolul cu densitate ridicată.

 

Concluzii

Concluziile autorilor indică faptul că SURMOUNT-2 este unul dintre primele studii RCT asupra tirzepatidei efectuate la adulții obezi cu DZ, care a evaluat reducerea greutății corporale și nu reducerea HbA1c ca rezultat primar. Atât dozele de 10 mg, cât și cele de 15 mg de tirzepatidă au dus la o reducere clinic semnificativă a greutății corporale, însoțită de îmbunătățirea HbA1c și a altor factori de risc cardio-metabolici. Studiul a demonstrat o reducere a greutății corporale care depășește nivelurile de reducere ale medicamentelor anti-obezitate aprobate.
Acest studiu a adus în prim-plan un tratament promițător pentru persoanele obeze cu diabet zaharat de tip 2.


Data actualizare: 30-06-2023 | creare: 30-06-2023 | Vizite: 418
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
  • Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet
  • Obezitatea este o boală, nu o alegere!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum