Celulele grase albe pot fi transformate în celule bej, care consumă calorii

©

Autor:

Celulele grase albe pot fi transformate în celule bej, care consumă calorii
Un studiu recent realizat de UC San Francisco a dezvăluit că celulele grase albe obișnuite, care stochează calorii, pot fi convertite în celule grase bej care ard calorii, prin simpla limitare a producției unui protein numit KLF-15. Această descoperire, publicată pe 1 iulie în Journal of Clinical Investigation, ar putea deschide calea către dezvoltarea unei noi clase de medicamente pentru slăbit și ar putea explica de ce studiile clinice anterioare legate de această abordare nu au avut succes.
Celulele grase bej combină caracteristicile celulelor albe și brune - ard energie și sunt încorporate printre depozitele de grăsime albă, contribuind astfel la menținerea temperaturii corpului. Până acum, se credea că crearea de grăsime bej ar putea necesita celule stem. Cu toate acestea, Brian Feldman, profesor distins în endocrinologie pediatrică și autorul principal al studiului, împreună cu colegul său, Dr. Liang Li, a descoperit că celulele grase albe pot fi direct transformate în celule bej prin manipularea proteinelor specifice, fără a recurge la celule stem.

Echipa a observat în experimentele pe șoareci că absența proteinei KLF-15 în celulele grase albe duce la transformarea lor în celule bej. Mai mult, au descoperit că această proteină controlează abundența unui receptor numit Adrb1, care joacă un rol în menținerea echilibrului energetic. În timp ce alte studii au vizat receptorul Adrb3 pentru pierderea în greutate la șoareci, rezultatele nu au fost încununate de succes în cazul oamenilor, sugerând că un medicament care țintește receptorul Adrb1 ar putea fi mai eficient pentru oameni.

Feldman sugerează că această abordare ar putea avea avantaje semnificative față de medicamentele noi, injectabile, pentru slăbit, care sunt orientate spre suprimarea apetitului și a glicemiei. Deoarece activitatea sa ar fi limitată la depozitele de grăsime și nu ar afecta creierul, s-ar putea evita efectele secundare precum greața. În plus, efectele ar putea fi de lungă durată, deoarece celulele grase sunt relativ longevive.

Această descoperire oferă o perspectivă promițătoare pentru tratamentul obezității și subliniază potențialul unei abordări bazate pe modificarea funcției celulelor grase, mai degrabă decât pe intervenții farmacologice tradiționale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-07-2024 | creare: 03-07-2024 | Vizite: 182
Bibliografie
Suppressing a protein turns ordinary fat into a calorie burner, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240701/Suppressing-a-protein-turns-ordinary-fat-into-a-calorie-burner-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!