Tipare diferite de creștere la sugari în funcție de tipul de proteine consumate
©
Autor: Cristina Mustață

Rezultatele obținute ar putea sta la baza unor strategii revoluționare bazate pe dovezi pentru a asigura o creștere și dezvoltare optimă la sugari și pentru prevenția obezității infantile.
La studiu au participat 64 de sugari născuți la termen, diversificați, care au consumat pe lângă formula de lapte, fructe și legume sau cereale, surse de proteine provenite din produse pe bază de carne sau din lactate [în funcție de grupul în care au fost incluși].
Cercetătorii au observat astfel că sursele de proteine oferite sugarilor în cadrul alimentației complementare joacă un rol important în procesul de creștere și reglare ponderală.
Sugarii din grupul proteinelor din carne au consumat produse pe bază de carne tip piure disponibile în comerț, în timp ce grupul proteinelor din lactate a primit iaurt pentru sugari, brânză și un concentrat pudră de proteine din zer.
Între 5 și 12 luni sugarii au fost evaluați din punct de vedere antropometric [înălțime, greutate, circumferință craniană]. De asemenea, au fost colectate mostre de sânge la includerea în studiu, respectiv la final. Nu s-au raportat diferențe între cele grupuri în ceea ce privește consumul energetic, implicit aportul de proteine și grăsimi din dietă.
În urma interpretării datelor colectate, în grupul de sugari ce au primit proteine din produse pe bază de carne s-a observat un trend ascendent al înălțimii pentru vârstă, respectiv descendent la sugarii hrăniți cu surse de proteine lactate.
În același timp s-a observat o creștere a greutății raportată la înălțime în grupul sugarilor la care s-au inclus în alimentația complementară surse de proteine din lactate, comparativ cu proteinele din carne, ceea ce ar putea constitui un semnal de alarmă petnru instalarea supraponderii.
Rezultatele studiului sugerează faptul că sursa proteinelor incluse în dieta complementară a sugarului este la fel de importantă precum este cantitatea totală de proteine de peste zi, în reglarea creșterii și în controlul ponderal. Ghidurile europene actuale recomandă limitarea aportului de proteine la maximum 15% din totalul energetic în primul an de viață, procent în care s-a încadrat și aportul zilnic de proteine la sugarii incluși în analiză.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a aprofunda această relație între aportul de nutrienți și creșterea la sugari, din punct de vedere calitativ și nu doar cantitativ.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 03-11-2024 | creare: 11-05-2018 | Vizite: 1351
Bibliografie
Infant growth patterns by type of protein consumed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180509105017.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Disbioza intestinală microbiană la nou-născuți îi predispune pe termen lung la dezvoltarea alergiilor respiratorii
- Copiii cu o dietă vegetariană au o creștere similară cu copiii care mănâncă carne
- Obezitatea la adolescenți și declinul cognitiv în viața adultă
- Noi recomandări de la Academia Americană de Pediatrie privind dispozitivele media digitale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum sa-l obisnuim pe micutul nostru sa manince?
- Proteine pentru masa musculara
- Culturism si Proteine
- Refuz alimente solide
- Proteine...
- Diversificare
- La cate luni se incepe diversificarea
- C\nd ]ncepere diversificarea?
- Diversificare bebe 4 luni