Timiș: Centrul OncoGen a lansat proiectul Crosscare, în parteneriat cu un spital din Serbia
Data publicării: 04-02-2025
Centrul OncoGen al Spitalului Județean Timișoara a lansat, luni, proiectul transfrontalier ''Crosscare'', pe care îl derulează în parteneriat cu Spitalul General din Zrenjanin (Serbia).
Coordonatorul științific al proiectului, cercetător Florina Bojin, a declarat, într-o conferință de presă, că scopul este de oferi pacienților oncologici din regiunea transfrontalieră un diagnostic genetic de precizie, astfel încât aceștia să poată beneficia de terapii noi, mai eficiente și lipsite de efecte adverse.
Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO
În proiect sunt incluși 300 de pacienți oncologici care au tumori solide și de la care se recoltează mostre din organele afectate de cancer, iar în baza acestora, clinica ar putea crea un prototip de vaccin de precizie. Odată obținut prototipul de vaccin, s-ar putea trece la producerea lui pe scară largă.
''Vor urma analize moleculare complexe ale tumorilor solide ale pacienților români și sârbi incluși în proiect și vom analiza profilul imun al acestora, le vom pune într-o concordanță și le vom pune într-un raport mai complex. Acest lucru va însemna o orientare terapeutică mai bună, un diagnostic mai bun și o șansă mai mare de supraviețuire a lor. Va fi un diagnostic de precizie'', a menționat Florina Bojin, cercetăro în cadrul OncoGen.
Ea a subliniat că prin softul care va fi creat se poate ajunge la o conduită terapeutică mai bună.
Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO
OncoGen are deja o infrastructură GMP (Good Manufacturing Practice) care cuprinde mai multe camere sterile în care se pot realiza produse medicale cu administrare la om, dar încă nu este funcțională, întrucât lipsește acreditarea. Când va fi acreditată această infrastructură, prototipul de vaccin oncologic se poate multiplica, într-o linie de producție.
''Noi facem cercetare fundamentală, care duce la progres. Când partea de GMP va deveni operațională prin acreditare, vom putea merge mai departe, inclusiv prin finanțări din alt gen de proiecte, pe studii clinice, de exemplu. Prezentul proiect se va finaliza cu un prototip de vaccin bazat pe aceste mutații pe care le vom identifica la pacienții cu cancer din programul nostru. Secvențializând și analizând din punct de vedere molecular o multitudine de probe, vom reuși, poate, să identificăm anumite ținte comune care sunt niște părți de proteine pe care le vom asambla și vom crea un amestec de peptide care poate fi numit un produs de tip vaccinal care poate fi administrat pacienților oncologici în cadrul medicinei de precizie, pentru mai mulți pacienți cu mai multe tipuri de cancer'', a detaliat Florin Bojin.
Valoarea totală eligibilă a proiectului coordonat de prof. dr. Virgil Păunescu este de 1,83 milioane de euro din bani europeni, din care contribuția UE este de 960.753 euro.