Testele preclinice sugerează eficiența unor antioxidanți în tratamentul bolilor mitocondriale

Testele preclinice sugerează eficiența unor antioxidanți în tratamentul bolilor mitocondriale

©

Autor:

Testele preclinice sugerează eficiența unor antioxidanți în tratamentul bolilor mitocondriale
Bolile mitocondriale apar din cauza disfuncÈ›iilor mitocondriilor - cele care asigură energia necesară celulelor pentru a funcÈ›iona - È™i iau forme variate, putând afecta orice organ sau sistem din corp. Din cauza lipsei unor tratamente validate, mulÈ›i dintre cei afectaÈ›i iau vitamine È™i suplimente pe bază empirică, în speranÈ›a că acestea vor avea efecte benefice asupra metabolismului celular alterat. Din păcate, majoritatea dintre aceste produse nu au fost testate, nu sunt regularizate È™i nu sunt standardizate. Nu s-au efectuat studii pentru a observa dacă sunt sigure sau au vreun efect pentru bolile mitocondriale.
În căutarea unor indicii pentru desfășurarea unor viitoare studii clinice, cercetătorii de la Children's Hospital of Philadelphia (CHOP) au evaluat 7 compuÈ™i antioxidanÈ›i pe 2 modele animale microscopice de boli mitocondriale - peÈ™tele-zebră (D. regio) È™i viermele C.elegans. S-a folosit È™i un al treilea model: culturi de celule fibroblaste (din piele) obÈ›inute de la pacienÈ›i umani. Toate cele trei tipuri de modele prezentau disfuncÈ›ii genetice în lanÈ›ul respirator mitocondrial - locul în care celulele procesează nutrienÈ›ii È™i oxigenul pentru a genera energie chimică.

Factorul comun al bolilor care implică lanÈ›ul respirator este stresul oxidativ, iar acesta ar putea fi combătut cu ajutorul antioxidanÈ›ilor care se regăsesc în alimente, vitamine È™i suplimente alimentare. TotuÈ™i, unii antioxidanÈ›i pot avea unele efecte nedorite, pot fi ineficienÈ›i, sau chiar nocivi în anumite doze.

În studiul preclinic s-au observat rezultate importante la modelele examinate: N-acetil-cisteina (NAC) È™i vitamina E. Acestea au prelungit durata de viață la viermi È™i au protejat peÈ™tii-zebră de leziuni cerebrale. De asemenea, NAC a îmbunătățit supravieÈ›uirea la celulele obÈ›inute de la oameni.

Potrivit autorilor, pe lângă beneficiile observate la modelele de boli mitocondriale, cei doi compuÈ™i au ameliorat stresul oxidativ prezent în întreaga celulă, nu doar în mitocondrii. Concluzia cercetărilor a fost că NAC È™i vitamina E sunt candidaÈ›i buni pentru a fi evaluaÈ›i într-un studiu clinic, pentru a determina eficienÈ›a la oamenii cu boli mitocondriale.

AlÈ›i doi compuÈ™i - coenzima Q10 È™i un tip al coenzimei Q10 modificat special pentru a È›inti mitocondriile - au îmbunătățit o parte din indicatorii de sănătate la viermi, dar au salvat doar parÈ›ial durata scurtă a existenÈ›ei. AlÈ›i trei compuÈ™i studiaÈ›i - vitamina C, lipoatul È™i oroatul - au avut efecte mai variabile.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-06-2019 | creare: 04-04-2018 | Vizite: 1042
Bibliografie
Preclinical testing suggests some antioxidants may be effective in treating mitochondrial disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180327093948.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum