Pastila care ar putea înlocui pe viitor injecțiile
Autor: Tudur Ana Maria
Vești bune pentru persoanele cărora le este frică de ace. Este posibil ca datorită unor noi tehnologii să nu mai fie necesară injectarea pentru administrarea unor medicamente/vaccinuri etc.
În prezent, injecțiile reprezintă cea mai bună metodă pentru a administra unele medicamente. Spre exemplu, vaccinurile și unele medicamente precum insulina sunt formate din molecule de mari dimensiuni și nu pot fi administrate pe cale orală deoarece ar fi distruse în sistemul digestiv. Unele antibiotice și antivirale sunt administrate prin injecții din același motiv.
Dar aceasta poate constitui o mare problemă, mai ales pentru că până la 10 % din pacienți nu respectă tratamentele, din cauza durerii sau disconfortului. În acest sens, se lucrează pentru a descoperi noi metode de administrare, de la pastile high-tech la plasturi.
O pastilă specială ar putea înlocui clasicele injecții. Una dintre acestea arată ca o pastilă normală la exterior, însă, în interior prezintă mici ace din zahăr ce conțin medicamentul necesar. Exteriorul din polimer împiedică dizolvarea în sistemul digestiv. Odată ajunsă în intestine, dioxidul de carbon va umfla un mic balon ce împinge acele în pereții intestinului și eliberează medicamentul în circulația sanguină. Aceasta urmează să fie testată și nu este încă sigur dacă va ajunge sau nu pe piață.
O altă pastilă este dezvoltată de compania farmaceutică Catalent. Aceasta conține un vaccin în tablete înghețate ce se dizolvă sub limbă în aproximativ 5 secunde. Mai apoi, moleculele conținute vor fi absorbite și vor ajunge în circulația sanguină. Acestea au fost deja testate pe șoareci. Dar mai important, un mare avantaj este faptul că, spre deosebire de vaccinurile lichide, acestea pot fi depozitate la temperatura camerei timp de până la 4 ani. Acest lucru este important pentru țările/zonele subdezvoltate în care refrigerarea poate constitui o problemă.
O altă metodă convenabilă o reprezintă plasturii. Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor colaborează cu Institutul de Tehnologie din Georgia pentru un asemenea plasture. Acesta arată precum un plasture obișnuit, însă în loc de adeziv deține 100 de mici ace. Fiecare ac are mai puțin de un mm lungime și este constituit din polimer, zahăr și vaccinul în sine. Când plasturele este apăsat pe piele, micro acele se vor dizolva și ajunge în circulația sanguină. Un alt plasture conține 12 ace, fiecare de 1, 5 mm lungime. Acesta folosește ace solide învelite cu o formă solidă a medicamentului sau ace goale în interior ce vor injecta un lichid. Plasturii sunt pregătiți pentru teste clinice, însă momentan nu există nicio companie interesată să investească în acestea.
O altă metodă ar fi cea a inhalării. Vaccinuri inhalabile sunt deja oferite pentru gripă, dar lucrurile nu au mers atât de bine și pentru alte medicamente. Un vaccin pentru pojar a fost testat, dar organismul bebelușilor a reacționat mai puternic în cazul variantei injectabile. De asemenea, o variantă inhalabilă pentru insulină este disponibilă în SUA, însă nu este recomandată persoanelor fumătoare sau bolnavilor de astm.
Dezvoltarea acestor metode reprezintă un proces lung și costisitor, iar majoritatea medicamentelor nu ajung pe piață. Doar 10% primesc aprobarea Administrației pentru medicamente și alimente din SUA.
Sursa: Discover
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni